Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Posiedzenie Zespołu do Spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej
W dniu 14.01.2019 r. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym odbyło się posiedzenie Zespołu do Spraw Suplementów Diety Rady Sanitarno-Epidemiologicznej.

Tematem spotkania było wypracowanie stanowiska dotyczącego maksymalnej ilości izoflawonów oraz beta-alaniny w suplementach diety, a także w sprawie stosowania preparatów z liści aloesu (ekstraktów, soku i żelu) jako składników suplementów diety.


Po przedyskutowaniu i przeanalizowaniu przygotowanych przez członków Zespołu opinii  podjęto uchwały w powyższym zakresie (nr 1-3/2019).


Określono maksymalną ilość izoflawonów  sojowych w suplementach diety na poziomie do 100 mg/dzień, w porcjach podzielonych oraz pozostałych izoflawonów (z innych źródeł roślinnych) w ilości do 50 mg/dzień.


W odniesieniu do beta-alaniny ustalono, że maksymalna jej ilość w suplementach diety nie może przekraczać 2400 mg/dzień; ma być stosowana w porcjach podzielonych, przy czym porcja beta-alaniny spożywana jednorazowo nie może przekraczać 800 mg.


W przypadku  stosowania preparatów z liści aloesu (ekstrakty, soki i żel) Zespół stwierdził, że w suplementach diety można stosować jedynie preparaty otrzymane z pozbawionego antrazwiązków żelu/pulpy wewnętrznej z liści aloesu; preparaty te nie mogą zawierać związków hydroksyantracenowych oraz mogą być stosowane tylko gdy podmiot wprowadzający żywność do obrotu posiada wyniki badań laboratoryjnych w kierunku oznaczania zawartości aloiny A i B, potwierdzające, że zawartość tych związków nie przekracza 10 mg/kg (10 ppm). Zespół pokreślił, że preparaty z aloesu nie mogą być stosowane w produktach dedykowanych dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym.


Zespół zaproponował  również umieszczenie stosownych wskazówek/ostrzeżeń na oznakowaniu suplementów diety  zawierających powyższe składniki.


Więcej na stronie:

https://gis.gov.pl/aktualnosci/posiedzenie-zespolu-do-spraw-suplementow-diety-rady-sanitarno-epidemiologicznej/


Źródło: GIS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij