Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności – Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHOTemat oszukańczych praktyk w branży spożywczej stał się przedmiotem rozważań tak dużej międzyrządowej organizacji zajmującej się tematyką żywności jaką jest Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO).Oczywiście w
dokumentach kodeksowych problem zafałszowywania żywności był poruszany
wielokrotnie np. przy ustalaniu najwyższego dopuszczalnego poziomu
zanieczyszczenia melaminą, jednak kompleksowa dyskusja na tą kwestią miała
miejsce po raz pierwszy w 2016 roku. Aktualnie trwają prace dotyczące stworzenia
definicji podstawowych pojęć związanych z tematyką zafałszowania żywności, a w
dalszej perspektywie planowane jest opracowanie międzynarodowych wytycznych.
Więcej w
najnowszym numerze
kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty!
pełna lista aktualności
|