Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zafałszowania, autentyczność i integralność żywności – Nowe wyzwanie dla Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
Temat oszukańczych praktyk w branży spożywczej stał się przedmiotem rozważań tak dużej międzyrządowej organizacji zajmującej się tematyką żywności jaką jest Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO).

Oczywiście w dokumentach kodeksowych problem zafałszowywania żywności był poruszany wielokrotnie np. przy ustalaniu najwyższego dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia melaminą, jednak kompleksowa dyskusja na tą kwestią miała miejsce po raz pierwszy w 2016 roku. Aktualnie trwają prace dotyczące stworzenia definicji podstawowych pojęć związanych z tematyką zafałszowania żywności, a w dalszej perspektywie planowane jest opracowanie międzynarodowych wytycznych.

Więcej w najnowszym numerze kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty! 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij