Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
Z roku na rok przygotowania do świąt zaczynają się coraz wcześniej. I choć oferta świąteczna gości w sklepach zazwyczaj od początku listopada, to konsumenci o pierwszych zakupach świątecznych myślą z końcem wakacji – o świątecznych zwyczajach konsumenckich opowiada Małgorzata Głos – client business partner w Nielsenie.

Aż 60% konsumentów deklaruje, że we wrześniu kupuje pierwsze zabawki, które trafią pod choinkę. Z dużym wyprzedzeniem kupowane są też książki czy kosmetyki. Rozkładanie wydatków w czasie ma miejsce również w przypadku produktów spożywczych. Dotyczy to szczególnie droższych produktów, jak alkohole, czy kawa, które często przeznaczane są na prezent. Duży stopień planowania zakupów świątecznych wynika głównie z rozsądku – święta to dla konsumentów czas wyjątkowy, a rozkładając wydatki w czasie są w stanie na koniec dnia pozwolić sobie na więcej. Czym jest więc to więcej?


Jak wynika z raportu Nielsena „Christmas Fever” przede wszystkim na świątecznym stole nie może zabraknąć produktów wiodących marek, które wszyscy znają i są kojarzone z wysoką jakością. Dla wielu polskich konsumentów takimi produktami jest Coca-Cola, słodycze Wedel, czy kawa Jacobs. A przygotowanie świątecznych potraw nie może obejść się bez Winiar czy też produktów Bakalland. Wśród konsumentów są tacy, którzy na zakup produktów wiodących marek pozwalają sobie tylko z okazji świąt.


Święta to nie tylko marki. Na świątecznych stołach królują potrawy przygotowane specjalnie na tę okazję. Karp, pieczone mięsa, czy też uszka do barszczu, pierogi, krokiety są typowo świątecznymi potrawami. Nie kojarzą się one dietetycznie i raczej nie wpisują się w silnie rozwijający się trend healthy, ale konsumenci dbają o to, by przygotowywać je ze składników najwyższej jakości. Aby ułatwić sobie świąteczne przygotowania, część produktów jak uszka, pierogi, pieczone mięsa są przygotowywane wcześniej i mrożone. Natomiast karp w zdecydowanej większości domów musi być świeży.


W 9 na 10 domach na wigilijnym stole króluje karp smażony, paszteciki, krokiety, uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że nie są najbardziej odpowiednie posiłki dla najmłodszych gości przy stole. W 44% gospodarstw domowych, gdzie w wigilii uczestniczą też dzieci do lat 8, są dla nich przygotowywane specjalne dania – zdrowsze – smażony karp zastępowany jest rybą pieczoną, zupa grzybowa inną zupą, a do tego pojawiają się dania z warzyw, które w menu dorosłym występują rzadziej.


W podejmowaniu decyzji zakupowych pomagają konsumentom zarówno producenci jak i detaliści – okres przedświąteczny to czas intensywnych akcji promocyjnych wspartych licznymi dodatkowymi ekspozycjami w sklepach. Konsument z dużą chęcią sięga po produkty wystawione na tych ekspozycjach. A są to zazwyczaj wiodące marki w świątecznej wersji opakowania. Zdecydowanie bardziej konsumenci są zachęcani do kupowania większych opakowań, czy też dwu- trzypaków, niż na przykład produktów zdrowszych, bio. Na to jest czas przez cały rok.


Źródło: Nielsen.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij