Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”Zorganizowana w dniu 15 listopada 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli jakości w łańcuchu spożywczym.Zorganizowana w dniu 15 listopada 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych z zakresu kontroli jakości w łańcuchu spożywczym.
Konferencję, która zgromadziła ponad 60 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzyła Dorota Kozłowska, dyrektor
ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła
część merytoryczną.
Pierwszą
prezentację pt. „Jakość produktów spożywczych w świetle wyników kontroli
przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych”
wygłosiła Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w
Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W swoim
wystąpieniu Prelegentka odniosła się do najczęściej stwierdzanych przez Urząd nieprawidłowości
oraz stosowanych sankcji, w tym kar i zaleceń pokontrolnych. Ponadto, w trakcie
prezentacji został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądów
administracyjnych.
Kolejna
prezentacja pt. „Niezależne zapewnienie kontroli jakości w łańcuchu
żywnościowym” została omówiona przez Mieczysława Obiedzińskiego
reprezentującego TUV SUD Polska Sp. z.o.o. W swoim wystąpieniu Prelegent
przedstawił zakres usług TÜV SÜD Polska Sp. z o.o. w obszarze łańcucha
żywnościowego. Uczestnicy konferencji zapoznali się również z aspektami
wpływającymi na bezpieczeństwo żywności oraz zaletami niezależnej kontroli
jakości w łańcuchu żywnościowym, w ramach której wyszczególnione zostały audity,
badania laboratoryjne, usługi eksperckie, szkolenia.
W
dalszej części konferencji dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP-PZH w
Zakładzie Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego przedstawił prezentację pt. „Pozostałości
pestycydów w środkach spożywczych”. W trakcie wystąpienia zostały szczegółowo
omówione obowiązujące wymagania prawne, a także monitoring pozostałości
pestycydów w żywności oraz ocena ryzyka na przykładzie przekroczeń NDP.
Następną
prezentację pt. „Informacje o warunkach przechowywania i warunkach użycia
produktów spożywczych w świetle artykułu 25 rozporządzenia UE nr 1169/2011”
omówił Andrzej Kuciel, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości produktów
spożywczych J.S. Hamilton Poland S.A. W swoim wystąpieniu Prelegent przedstawił
zasady dotyczące obowiązkowych informacji na temat przechowywania żywności
wynikające z rozporządzenia 1169/2011, a także zakres odpowiedzialności
wynikający z wymagań w/w rozporządzenia. Ponadto, zostały zaprezentowane konsekwencje
nieprzestrzegania wymagań wynikających z artykułu 25 rozporządzenia UE nr
1169/2011.
Ostatnią prezentację pt. „Urzędowa
kontrola stosowania dodatków do żywności” przedstawiła Joanna Gajda-Wyrębek, z Zakładu
Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka
skupiła się na wymaganiach prawnych dotyczących zagadnienia oraz najczęściej
popełnianych przez producentów błędach. Uczestnicy konferencji mieli także
możliwość zapoznania się z kwestią naturalnej obecności substancji dodatkowych
w żywności. Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partnerzy Konferencji:
J.S.
Hamilton Poland S.A. Siemens Sp. z o.o.
TUV SUD
Polska Sp. z.o.o.
Patroni Konferencji PFPŻ ZP:
Polskie Mięso
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Fermentacyjny i
Owocowo-Warzywny
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w GIJHARS |
| | Mieczysław Obiedziński, TUV SUD Polska Sp. z.o.o. |
| | Dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP-PZH w Zakładzie Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego |
| | Andrzej Kuciel, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych J.S. Hamilton Poland S.A. |
|
| Joanna Gajda-Wyrębek, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
pełna lista aktualności
|