Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Koszenila - zmiana przepisów
W Dzienniku Urzędowym UE zostało opublikowane rozporządzenie Komisji 2018/1472 z dnia 28 września 2018 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do koszenili, kwasu karminowego, karminów (E 120).

Rozporządzenie weszło w życie 23 października br., a zacznie obowiązywać od 23 października 2019 r.


Zgodnie z wprowadzoną zmianą, w załączniku II do rozporządzenia nr 1333/2008 oraz w załączniku do rozporządzenia nr 231/2012 usunięto określenie „koszenila” oraz zmieniono określenie „karminy” na „karmin”. Oznacza to, że na etykietach środków spożywczych znajdujących się w obrocie handlowym od 23 października 2019 r. dozwolone określenia to: E 120, kwas karminowy lub karmin. Niedozwolone będą dotychczasowe określenia „koszenila” oraz „karminy”.


Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij