Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa”
Zorganizowana w dniu 11 października 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.

Konferencję, która zgromadziła ponad 120 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.

 

Pierwszą prezentację pt. „Oznakowanie produktów dla wegan i wegetarian” wygłosiła radca prawny Joanna Krakowiak reprezentująca Kancelarię Wardyński i Wspólnicy sp.k. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła zyskujący na popularności trend diety wegetariańskiej oraz kluczowe uregulowania prawne z zakresu dobrowolnego znakowania „wege”. Ponadto, w trakcie prezentacji został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądowego.


Kolejną prezentację pt. „Aktualne kwestie dotyczące oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych” omówiła Joanna Furs z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła nowe dopuszczone oświadczenia oraz omówiła trwające prace z zakresu oświadczeń zdrowotnych odnoszących się do rozwoju i zdrowia dzieci. Następnie uczestnicy konferencji zapoznali się ze stanem prac unijnych w zakresie określeń rodzajowych oraz oświadczeń dotyczących kofeiny i probiotyków.


Ewelina Ciunel z J.S. Hamilton Poland S.A. przedstawiła prezentację pt. „Skąd się biorą informacje na etykiecie produktu spożywczego – krótko o badaniach laboratoryjnych”. W trakcie wystąpienia zostały szczegółowo omówione metody określania wartości odżywczej produktów, a także przywołane definicje składników odżywcze wg Załącznika I do Rozporządzenia 1169/2011.


Następną prezentację pt. „Rozwiązania etykietowe dla branży spożywczej” omówiła Iwona Studzińska, Dyrektor Rozwoju Etykiety.pl Etigraf. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła proces kreacji opakowań z uwzględnieniem materiałów do druku i technik drukarskich odzwierciedlających trendy konsumenckie. Ponadto, zostały zaprezentowane rozwiązania etykietowe przyjazne środowisku.

Projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych został przedstawiony przez Krzysztofa Kielaka, Zastępcę Dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast w sesji dyskusyjnej z ramienia MRiRW wyjaśnień udzielała Małgorzata Woźniak, Naczelnik Wydziału Zasobów Genowych i Roślin Genetycznie Zmodyfikowanych. Uczestnicy konferencji zapoznali się z założeniami projektu ustawy, haromonogramem prac legislacyjnych, jak i    wynikami konsultacji publicznych. Ze szczególną uwagą zostały omówione planowane obowiązki dla producentów.

Ostatnią prezentację pt. „Podawanie na etykietach informacji o dodatkach do żywności z uwzględnieniem zasady przenoszenia” przedstawiła Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. W swoim wystąpieniu Prelegentka skupiła się na wymaganiach prawnych dotyczących zagadnienia oraz najczęściej popełnianych przez producentów błędach. Uczestnicy konferencji mieli także możliwość zapoznania się z trwającymi pracami na poziomie Unii Europejskiej i Komisji Kodeksu Żywieniowego. 

Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.

 


Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:

Dentons

J.S. Hamilton Poland S.A.

Siemens Sp. z o.o.

 

Partner Konferencji:

Etykiety.pl Etigraf

 

Patroni Konferencji PFPŻ ZP:

QAFP

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego

Związek Polskich Przetwórców Mleka

 

Patroni medialni PFPŻ ZP:

„Food-Lex”

Gospodarka Mięsna

Mistrz Branży

Polskie Mięso

Portal www.pfpz.pl

Przegląd Mleczarski

Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Przemysł Spożywczy

 

 

Galeria zdjęć:

Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”
Joanna Krakowiak, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy sp.k.
Joanna Krakowiak, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy sp.k.
Joanna Furs, Główny Inspektorat Sanitarny
Joanna Furs, Główny Inspektorat Sanitarny
Ewelina Ciunel, J.S. Hamilton Poland S.A
Ewelina Ciunel, J.S. Hamilton Poland S.A
Iwona Studzińska, Etykiety.pl Etigraf
Iwona Studzińska, Etykiety.pl Etigraf
Krzysztof Kielak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Krzysztof Kielak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Małgorzata Woźniak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Małgorzata Woźniak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH
Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij