Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie produktów spożywczych w świetle wymagań prawnych i orzecznictwa”Zorganizowana w dniu 11 października 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.Konferencję, która zgromadziła ponad 120 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny
PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota
Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego
kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.
Pierwszą prezentację pt. „Oznakowanie produktów dla
wegan i wegetarian” wygłosiła radca prawny Joanna Krakowiak reprezentująca
Kancelarię Wardyński i Wspólnicy sp.k. W swoim wystąpieniu Prelegentka omówiła
zyskujący na popularności trend diety wegetariańskiej oraz kluczowe uregulowania
prawne z zakresu dobrowolnego znakowania „wege”. Ponadto, w trakcie prezentacji
został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądowego.
Kolejną prezentację pt. „Aktualne kwestie dotyczące
oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych” omówiła Joanna Furs z Głównego Inspektoratu
Sanitarnego. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła nowe dopuszczone
oświadczenia oraz omówiła trwające prace z zakresu oświadczeń zdrowotnych
odnoszących się do rozwoju i zdrowia dzieci. Następnie uczestnicy konferencji
zapoznali się ze stanem prac unijnych w zakresie określeń rodzajowych oraz
oświadczeń dotyczących kofeiny i probiotyków.
Ewelina Ciunel z J.S. Hamilton Poland S.A. przedstawiła prezentację pt. „Skąd
się biorą informacje na etykiecie produktu spożywczego – krótko o badaniach
laboratoryjnych”. W trakcie wystąpienia zostały szczegółowo omówione metody
określania wartości odżywczej produktów, a także przywołane definicje
składników odżywcze wg Załącznika I do Rozporządzenia 1169/2011.
Następną prezentację pt. „Rozwiązania
etykietowe dla branży spożywczej” omówiła Iwona Studzińska, Dyrektor Rozwoju
Etykiety.pl Etigraf. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła proces
kreacji opakowań z uwzględnieniem materiałów do druku i technik drukarskich odzwierciedlających
trendy konsumenckie. Ponadto, zostały zaprezentowane rozwiązania etykietowe
przyjazne środowisku. Projekt ustawy o oznakowaniu
produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych
jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych został przedstawiony
przez Krzysztofa Kielaka, Zastępcę Dyrektora Departamentu Hodowli i Ochrony
Roślin w Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast w sesji dyskusyjnej z
ramienia MRiRW wyjaśnień udzielała Małgorzata Woźniak, Naczelnik Wydziału
Zasobów Genowych i Roślin Genetycznie Zmodyfikowanych. Uczestnicy konferencji
zapoznali się z założeniami projektu ustawy, haromonogramem prac
legislacyjnych, jak i wynikami
konsultacji publicznych. Ze szczególną uwagą zostały omówione planowane
obowiązki dla producentów. Ostatnią prezentację pt. „Podawanie
na etykietach informacji o dodatkach do żywności z uwzględnieniem zasady przenoszenia” przedstawiła Joanna
Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. W swoim wystąpieniu
Prelegentka skupiła się na wymaganiach prawnych dotyczących zagadnienia oraz
najczęściej popełnianych przez producentów błędach. Uczestnicy konferencji
mieli także możliwość zapoznania się z trwającymi pracami na poziomie Unii
Europejskiej i Komisji Kodeksu Żywieniowego. Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Siemens Sp. z o.o.
Partner Konferencji:
Etykiety.pl
Etigraf
Patroni Konferencji PFPŻ ZP:
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Joanna Krakowiak, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy sp.k. |
| | Joanna Furs, Główny Inspektorat Sanitarny |
| | Ewelina Ciunel, J.S. Hamilton Poland S.A |
| | Iwona Studzińska, Etykiety.pl Etigraf |
|
| Krzysztof Kielak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | Małgorzata Woźniak, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
| Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| |
pełna lista aktualności
|