Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Stanowisko Inspekcji JHARS w sprawie interpretacji przepisów dotyczących tuńczyka w puszkach
Interpretując przepisy zawarte w artykule 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1536/92 z dnia 9 czerwca 1992 r. ustanawiającego wspólne normy handlowe w odniesieniu do konserwowanego tuńczyka i bonito, stanowisko Inspekcji JHARS jest następujące:

Jeżeli produkt jest oznakowany jako tuńczyk w kawałkach, w konserwie mogą znajdować się jedynie kawałki zdefiniowane w art. 3 ust. 1 pkt ii) rozporządzenia 1536/92.

Obecność płatków (zdefiniowanych w pkt (iv) tego samego paragrafu) jest dopuszczalna do 30% produktu.

W przypadku konserw sprzedawanych jako kawałki tuńczyka obecność tuńczyka rozdrobnionego / strzępów nie jest akceptowana.


Produkt w postaci kawałków, zawierający tuńczyka w postaci rozdrobnionej / strzępach może być wprowadzany do obrotu pod innym opisem handlowym, który powinien być wyraźnie wskazany konsumentowi, zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia 1536/92.


Źródło: IJHARS

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij