Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowa żywność – rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej
W lipcu br. zostały opublikowane kolejne rozporządzenia wykonawcze Komisji Europejskiej dopuszczające na unijny rynek produkty spożywcze klasyfikowane jako nowa żywność.

Rozporządzenia dotyczą:

  • Wprowadzenia do obrotu w Unii pieczarek dwuzarodnikowych (Agaricus bisporus) o zwiększonej zawartości witaminy D2, poddanych działaniu promieniowania UV (Dz.Urz. UE L 181).
  • Rozszerzenia zastosowania drożdży piekarskich poddanych promieniowaniu UV (Saccharomyces cerevisiae) na dodatkowe kategorie żywności, a mianowicie: opakowane świeże i suszone drożdże do wypieków domowych oraz suplementy diety (Dz.Urz. UE L 183).
  • Zastosowania oleju z mikroalg  Schizochytrium sp. T18 w odniesieniu do wszystkich rodzajów żywności dopuszczonych decyzjami wykonawczymi (UE) nr 463/2014 i (UE) 2015/545 oraz rozszerzenia jego stosowania na przeciery owocowe i warzywne (Dz.Urz. UE L 185).
  • Wprowadzenia do obrotu w Unii hydrolizatu lizozymu z białka jaja kurzego w postaci suplementów żywnościowych w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE dla osób dorosłych (Dz.Urz. UE L 177).


Ponadto wydano sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności (Dz.Urz. UE L 187).


Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij