Wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące znakowania środków spożywczychW dniu 8 czerwca 2018 r. w Dzienniku Urzędowym UE C 196 zostały opublikowane zaktualizowane wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie pytań i odpowiedzi dotyczących stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.Wytyczne zawierają wyjaśnienia dotyczące następujących kwestii:
|
- Ogólne
wymogi dotyczące etykietowania
|
|
|
- Dostępność
i umieszczanie obowiązkowych informacji na temat żywności
|
|
|
- Prezentacja
obowiązkowych informacji na temat żywności i ich czytelność
|
|
|
- Obowiązkowe
informacje (art. 9 i sekcja 2 rozporządzenia)
|
|
|
- Dodatkowe
obowiązkowe dane szczegółowe dotyczące szczególnych rodzajów lub kategorii
żywności
|
|
- Informacja
o wartości odżywczej
|
|
|
|
- Stosowanie
informacji o wartości odżywczej
|
|
|
- Obowiązkowe
informacje o wartości odżywczej
|
|
- Informacje
podane dobrowolnie
|
|
|
|
Formy
wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej
|
|
- Dodatkowe
formy wyrażania i prezentacji informacji
|
|
|
|
Odstępstwa
od obowiązku podawania informacji o wartości odżywczej
|
|
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|