VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności - relacjaW dniach 23 – 24 maja 2018 r. w Radziejowicach koło Warszawy odbyła się dwudniowa „VII Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”. Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.Akademię otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i
redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast prowadziła spotkanie
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów
Żywności Związku Pracodawców i z-ca redaktora naczelnego „Food-Lex”.
W pierwszym
wykładzie Akademii mecenas Krzysztof Paczkowski reprezentujący Kancelarię
Tomasik Jaworski Sp.p. omówił kwestię zabezpieczenia przedsiębiorcy przed roszczeniami z
tytułu wad produktów spożywczych. W swojej prezentacji ekspert wyjaśnił
stosowane definicje, przedstawił podmioty uprawnione do dochodzenia roszczeń
oraz do nakładania sankcji, a także tryby realizacji roszczeń. Ponadto, zostały
omówione rodzaje ryzyka i charakter odpowiedzialności oraz możliwe sposoby
ograniczania ryzyka.
Następnie Iwona
Studzińska, dyrektor handlowy Etykiety.pl Etigraf przedstawiła prezentację pt. „Faza
kreatywna i sprawdzona technologia, czyli jak powstają etykiety, które
sprzedają”. W swoim wystąpieniu prelegentka podkreśliła marketingową rolę
etykiety oraz znaczenie innowacyjnych rozwiązań technologicznych w druku.
Uczestnicy Akademii mieli również możliwość zapoznania się z procesem
powstawania etykiet, w tym z korzyściami z doradztwa drukarni na każdym z
etapów tworzenia grafik, a także przykładami finalnych rozwiązań graficznych.
Zagadnienie zarządzania alergenami w
zakładzie produkcyjnym przedstawiła Małgorzata Krzepkowska z Hamilton Poland
S.A. W trakcie prezentacji zostały scharakteryzowane rodzaje alergenów w
żywności i wywoływanych przez nie alergii pokarmowych. Ekspertka przedstawiła
również regulacje prawne dotyczące alergenów, a także omówiła sposoby
zarządzania alergenami celem uniknięcia ryzyka kontaminacji wraz z przykładami
oceny ryzyka.
Następnie Marzena Pawlicka z Zakładu Bezpieczeństwa
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
przedstawiła prezentację pt. „Bezpieczeństwo opakowań przeznaczonych do
kontaktu z żywnością w świetle aktualnych wymagań prawnych”. W wystąpieniu
zostały przywołane przepisy prawne dotyczące przedmiotowego zagadnienia wraz ze
wskazaniem ostatnich zmian, w tym Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/213 z dnia
12 lutego 2018 r. w spr. stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Prelegentka szczegółowo omówiła dokumenty
potwierdzające zgodność materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a
także zasady znakowania materiałów i obowiązki podmiotów działających na rynku
materiałów do kontaktu z żywnością.
Drugi dzień
Akademii tematem „Campylobacter – lider światowych zatruć pokarmowych. Geneza
kryterium 1000 jtk/g” otworzyła Małgorzata Stachowiak reprezentująca
Hamilton Poland S.A. W trakcie wykładu uczestnicy spotkania uzyskali informacje
dotyczące m.in. charakterystyki bakterii i wyników monitoringu jej obecności. Ponadto,
zostały omówione zmiany w rozporządzeniach 2073/2005 i 625/2017.
Rafał Grącki z
Global G.A.P and VLOG z Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. omówili kolejną prezentację
pt. „Produkcja pierwotna – zrównoważone rolnictwo”. Uczestnicy konferencji
zapoznali się z definicjami zrównoważonego rolnictwa i jego podstawowymi
składowymi oraz z trzema poziomami odpowiedzialności w przestrzeni rolniczej.
Ponadto, została przedstawiona Platforma Na Rzecz Zrównoważonego Rozwoju
Rolnictwa, a także certyfikacja na zgodność ze standardem GGFSA. Prelegenci
omówili również podejście Unii Europejskiej do kwestii dobrostanu zwierząt, jak
i standardy certyfikacji w tym zakresie.
Następnie Andrzej
Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa
Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny
przedstawił nowe wymagania dla przedsiębiorców z zakresu zanieczyszczeń
żywności. W trakcie wykładu zostały szczegółowo omówione nowe przepisy unijne
obowiązujące od 2018 r., a także trwające dyskusje państw członkowskich nad
kolejnymi przepisami wprowadzającymi ograniczenia zanieczyszczeń w różnych
kategoriach żywności.
Kolejną prezentację pt. „Ponowna ocena dodatków do żywności przez EFSA –
skutki legislacyjne i praktyczne dla przemysłu spożywczego” wygłosiła Joanna
Gajda-Wyrębek z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W trakcie wystąpienia został
omówiony aktualny stan ponownej oceny dodatków do żywności przez EFSA, jak
również wpływ ponownej oceny na przepisy dotyczące stosowania dodatków w
żywności. Ekspertka przedstawiła także planowane kierunki dyskusji dotyczące zmian
w obowiązujących przepisach dotyczących substancji dodatkowych.
Ostatnim wystąpieniem była prezentacja Beaty Przygody reprezentującej
Instytut Żywności i Żywienia pt. „Wartość odżywcza produktów spożywczych
deklarowana na opakowaniach”. Uczestnicy Akademii mieli okazję zapoznać się z podstawami
prawnymi przedmiotowego zagadnienia oraz zasadami obliczania wartości odżywczej
zależnie od konsystencji i składu produktu. Ponadto, zostały omówione kwestie
start składników odżywczych w procesach technologicznych i podczas przechowywania,
a także zakresy tolerancji składników odżywczych do celów znakowania.
Na zakończenie Akademii chętni uczestnicy mogli sprawdzić swoją wiedzę w
teście odnoszącym się do wiadomości przekazanych w trakcie wykładów.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- DENTONS
- J.S. Hamilton Poland S.A.
Partner
Akademii:
- Bureau
Veritas Polska Sp. z o.o.
- Etykiety.pl
Etigraf
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- Siemens
Sp. z o.o.
Patroni
Akademii:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- System
Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
Patroni
medialni:
- Kwartalnik
„Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Przegląd
Mleczarski
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Spożywczy
Galeria: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Krzysztof Paczkowski reprezentujący Kancelarię Tomasik Jaworski Sp.p. |
| | Iwona Studzińska, dyrektor handlowy Etykiety.pl Etigraf |
| | Małgorzata Krzepkowska, Hamilton Poland S.A. |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
|
| Małgorzata Stachowiak, Hamilton Poland S.A. |
| | Rafał Grącki, Global G.A.P and VLOG z Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
| | Andrzej Starski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Beata Przygoda, Instytut Żywności i Żywienia |
|
| Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
pełna lista aktualności
|