Pozostałości olejów mineralnych w żywności i opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnościąWęglowodory olejów mineralnych (MOH) to złożone mieszaniny chemiczne. Są to głównie MOAH - oleje mineralne,składające się z węglowodorów aromatycznych oraz MOSH - oleje mineralne, będące mieszaninami węglowodorów nasyconych.Problem obecności olejów mineralnych w żywności pojawił się po raz pierwszy jako rezultat badań przeprowadzonych w laboratorium w Zurychu, które wykazały obecność pewnych typów olejów mineralnych w suchej żywności przechowywanej w opakowaniach wykonanych z papieru i tektury. Ponadto, w 2012 roku EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wydała opinię, w której uznała ekspozycję na MOSH za niepokojącą, a narażenie na MOAH za szczególnie niepokojące.
ZAGROŻENIE DLA ZDROWIA: Skład mieszaniny MOH określa jej toksyczność i silnie zależy od obecności MOAH, która stanowi najbardziej toksyczną frakcję ze względu na jej właściwości mutagenne i rakotwórcze. MOSH są mniej toksyczne, ale gromadzą się w tkankach ludzkich. Dodatkowo, MOAH zidentyfikowano jako potencjalnie zaburzające gospodarkę hormonalną. Nie-dietetyczne narażenie na MOH jest związane z nasilonymi reakcjami autoimmunologicznymi.
REGULACJE PRAWNE: 16 stycznia 2017 r. Komisja Europejska (KE) przyjęła Zalecenie (UE) 2017/84 w sprawie monitorowania węglowodorów olejów mineralnych w żywności oraz w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W niewiążącym zaleceniu zwrócono się do państw członkowskich UE o monitorowanie MOH w kilku rodzajach żywności i materiałach mających kontakt z żywnością (FCM) używanych do pakowania tej żywności. Typy żywności, na których należy się skoncentrować, obejmują tłuszcze i oleje, pieczywo, makaron, płatki śniadaniowe, ziarna, orzechy, wędliny, ryby i konserwy rybne, kakao, czekoladę, słodycze, lody i desery. Po wykryciu MOH w danym produkcie, dalsze badania powinny zmierzać do określenia źródła zanieczyszczenia.
ANALIZY LABORATORYJNE: Laboratoria J.S. Hamilton oferują badania pozostałości olejów mineralnych (MOSH, MOAH) w żywności oraz w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zapraszamy do kontaktu:
J.S. Hamilton Poland S.A.
ul. Chwaszczyńska 180 81- 571 Gdynia T: +48 58 766 99 00
www.hamilton.com.pl food@hamilton.com.pl
pełna lista aktualności
|