OD FINANSOWANIA DO MODERNIZACJI - KONFERENCJA FOOD AUTOMATIONFinansowanie inwestycji w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz optymalizacja produkcji – oto główne tematy konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20.04.2018 w Toruniu.W trzeciej edycji wydarzenia udział wzięło blisko 100
uczestników reprezentujących przedsiębiorstwa produkcyjne z branży spożywczej,
firmy technologiczne oraz stowarzyszenia branżowe. Konferencję otworzył Andrzej
Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku
Pracodawców.
„Przemysł spożywczy obecnie działa w warunkach bardzo silnej konkurencji. Istnieje ona zarówno
na rynku własnym jak i rynkach eksportowych –
mówi Andrzej Gantner. Praktycznie trudno
sobie wyobrazić w tej chwili wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich
przedsiębiorstw bez inwestycji w automatyzację, digitalizację i robotyzację
procesu produkcji. Obecnie właściwie wszyscy na świecie inwestują w ten obszar,
a polskie przedsiębiorstwa, które chcą zdobywać nowe rynki, praktycznie nie
mają wyboru. Takie inwestycje na pewno przyczynią się do optymalizacji kosztów
produkcji, a w efekcie na zwiększenie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw”
– dodaje Andrzej Gantner.
Merytoryczna część konferencji została podzielona na trzy
bloki tematyczne poświęcone finansowaniu inwestycji, digitalizacji procesów
produkcyjnych oraz analizie nowoczesnych rozwiązań wdrożonych w
przedsiębiorstwach branży spożywczej. Swoje prezentacje przedstawiło trzynastu prelegentów
wśród których szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyła się prezentacja
Sebastiana Perza z firmy KUKA, w której przedstawiono wpływ robotyzacji procesu
produkcyjnego na zwiększenie wydajności produkcji oraz optymalizację jej
kosztów.
Pozytywne oceny uczestników konferencji uzyskała również
prezentacja Piotra Danielskiego z firmy DB Energy. W swoim wystąpieniu
zaprezentował on sposób w jaki można realizować inwestycje ograniczające
energochłonność z wykorzystaniem kontraktów typu ESCO. W takiej współpracy
zewnętrzna firma wprowadzająca innowację przejmuje na siebie ryzyko związane z
jej wprowadzeniem, rozliczając się jedynie na podstawie uzyskanych
oszczędności.
Bardzo dobrze zostało przyjęte wystąpienie Mariusza
Pajkowskiego z firmy Lapp Kabel, w którym przedstawiono różne koncepcje
serwisowania instalacji elektrycznej w
zakładach produkcyjnych. W prezentacji przeanalizowano zależność pomiędzy
kosztami materiałów oraz czasem pracy działów utrzymania ruchu przeprowadzających
serwisowanie, z wykorzystaniem komponentów do tworzenia własnych rozwiązań,
prefabrykowanych półproduktów oraz gotowych rozwiązań wymagających jedynie
szybkiego montażu.
„Dużym atutem konferencji jest jej przekrój tematyczny poruszający
zagadnienia z różnych sfer działania przedsiębiorstwa – mówi Cezary
Mychlewicz z firmy Siemens. – Poza przykładami
rozwiązań konkretnych problemów natury technicznej z jakimi mierzą się zakłady
produkcyjne uczestnicy konferencji mieli również szansę poznać instrumenty
finansowe, pozwalające na wprowadzenie takich modernizacji w ich zakładach
produkcyjnych” – dodaje Cezary Mychlewicz.
Partnerem Strategicznym konferencji była Polska Federacja
Producentów Żywności – Związek Pracodawców. Partnerem Głównym była firma ATER
Logic. Partnerami konferencji były firmy Automatech, Balluff, DB Energy KUKA,
Lapp Kabel, Rittal, TheusLED oraz Stoltronic.
Dalsze informacje:
Maciej Fudała, Omega Communication
tel. 602 131 401, mfudala@communication.pl
pełna lista aktualności
|