Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
OD FINANSOWANIA DO MODERNIZACJI - KONFERENCJA FOOD AUTOMATION
Finansowanie inwestycji w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz optymalizacja produkcji – oto główne tematy konferencji Food Automation, która odbyła się w dniach 19-20.04.2018 w Toruniu.

W trzeciej edycji wydarzenia udział wzięło blisko 100 uczestników reprezentujących przedsiębiorstwa produkcyjne z branży spożywczej, firmy technologiczne oraz stowarzyszenia branżowe. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związku Pracodawców.


„Przemysł spożywczy obecnie działa w warunkach bardzo silnej konkurencji. Istnieje ona  zarówno na rynku własnym jak i rynkach eksportowych – mówi Andrzej Gantner. Praktycznie trudno sobie wyobrazić w tej chwili wzmocnienie pozycji konkurencyjnej polskich przedsiębiorstw bez inwestycji w automatyzację, digitalizację i robotyzację procesu produkcji. Obecnie właściwie wszyscy na świecie inwestują w ten obszar, a polskie przedsiębiorstwa, które chcą zdobywać nowe rynki, praktycznie nie mają wyboru. Takie inwestycje na pewno przyczynią się do optymalizacji kosztów produkcji, a w efekcie na zwiększenie konkurencyjności polskich przedsiębiorstw” – dodaje Andrzej Gantner.


Merytoryczna część konferencji została podzielona na trzy bloki tematyczne poświęcone finansowaniu inwestycji, digitalizacji procesów produkcyjnych oraz analizie nowoczesnych rozwiązań wdrożonych w przedsiębiorstwach branży spożywczej. Swoje prezentacje przedstawiło trzynastu prelegentów wśród których szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyła się prezentacja Sebastiana Perza z firmy KUKA, w której przedstawiono wpływ robotyzacji procesu produkcyjnego na zwiększenie wydajności produkcji oraz optymalizację jej kosztów.


Pozytywne oceny uczestników konferencji uzyskała również prezentacja Piotra Danielskiego z firmy DB Energy. W swoim wystąpieniu zaprezentował on sposób w jaki można realizować inwestycje ograniczające energochłonność z wykorzystaniem kontraktów typu ESCO. W takiej współpracy zewnętrzna firma wprowadzająca innowację przejmuje na siebie ryzyko związane z jej wprowadzeniem, rozliczając się jedynie na podstawie uzyskanych oszczędności.


Bardzo dobrze zostało przyjęte wystąpienie Mariusza Pajkowskiego z firmy Lapp Kabel, w którym przedstawiono różne koncepcje serwisowania  instalacji elektrycznej w zakładach produkcyjnych. W prezentacji przeanalizowano zależność pomiędzy kosztami materiałów oraz czasem pracy działów utrzymania ruchu przeprowadzających serwisowanie, z wykorzystaniem komponentów do tworzenia własnych rozwiązań, prefabrykowanych półproduktów oraz gotowych rozwiązań wymagających jedynie szybkiego montażu.


„Dużym atutem konferencji jest jej przekrój tematyczny poruszający zagadnienia z różnych sfer działania przedsiębiorstwa –  mówi  Cezary Mychlewicz z firmy Siemens. – Poza przykładami rozwiązań konkretnych problemów natury technicznej z jakimi mierzą się zakłady produkcyjne uczestnicy konferencji mieli również szansę poznać instrumenty finansowe, pozwalające na wprowadzenie takich modernizacji w ich zakładach produkcyjnych” – dodaje Cezary Mychlewicz.


Partnerem Strategicznym konferencji była Polska Federacja Producentów Żywności – Związek Pracodawców. Partnerem Głównym była firma ATER Logic. Partnerami konferencji były firmy Automatech, Balluff, DB Energy KUKA, Lapp Kabel, Rittal, TheusLED oraz Stoltronic.


Dalsze informacje:
Maciej Fudała, Omega Communication
tel. 602 131 401, mfudala@communication.pl 


Food Automation, Andrzej Gantner, Polska Federacja Producentów Żywności

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij