Novel food – jak ugryźć problem wprowadzania nowej żywności na rynekNasiona chia, olej z mikroalg, guma guar, jadalne skrzydła owadów - „nowa żywność” podbija rynek Unii Europejskiej. O tym jak ją wprowadzać do obrotu handlowego będzie mowa podczas targów POLAGRA FOOD w Poznaniu, które odbędą się w dn. 8-10 maja.Polscy
konsumenci są coraz bardziej otwarci na nowe doznania smakowe. To ważny trend,
który obserwują producenci i dystrybutorzy wyrobów spożywczych. Na rynku pojawia się żywność coraz bardziej
egzotyczna lub produkowana niestosowanymi dotychczas metodami. A jak to się robi
zgodnie z literą prawa?
O tym będzie
mowa podczas targów POLAGRA FOOD, na wykładzie prowadzonym przez Annę
Wilińską-Zelek i Magdalenę Zielińską, adwokat z kancelarii WKB Wierciński,
Kwieciński Baehr. Uczestnicy spotkania dowiedzą się między innymi, co zmienia się
w obrocie gospodarczym i konsumenckim w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej
żywności. Prelegentki opowiedzą również, czym tak naprawdę jest „nowa żywność”,
nanomateriały czy EFSA oraz jak uzyskać zezwolenie na wprowadzenie do obrotu innowacyjnych produktów. Wyjaśnią także z jakimi
konsekwencjami muszą się liczyć przedsiębiorcy, którzy nie spełnią wymogów
rozporządzenia lub naruszą zasady odpowiedniego etykietowania produktów.
Spróbują również odpowiedzieć na pytanie, czy „nowa żywność” jest bezpieczna
oraz wskażą kto to ocenia. Szkolenie będzie prowadzone w
oparciu o przykłady z praktyki i będzie doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i zadawania pytań.
Zachęcamy też do lektury wywiadu z Magdaleną Zielińską na temat novel food, który znajduje się w
magazynie POLAGRA NEWS – TUTAJ
>>>
Przypominamy, że
targi POLAGRA FOOD w tym roku odbędą się wiosną, w dniach 8-10 maja. Cały
program szkoleń, prelekcji i wykładów dostępny jest na www.polagra-food.pl
– w zakładce WYDARZENIA
SPECJALNE.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.
Kontakt dla mediów:
Katarzyna Świderska, e-mail: katarzyna.swiderska@mtp.pl, tel. 691 033 850.
pełna lista aktualności
|