Opublikowane wytyczne Komisji Europejskiej w sprawie żywności przeznaczanej na paszeKomisja Europejska opublikowała „Wytyczne w sprawie stosowania jako paszy żywności, która nie jest już przeznaczona do spożycia przez ludzi”, skierowane do przedsiębiorstw działających w łańcuchu spożywczym oraz do urzędowych organów krajów członkowskich UE.Celem wytycznych jest ułatwienie stosowania
jako paszy niektórych środków spożywczych, które nie są już przeznaczone do
spożycia przez ludzi (zawierających produkty pochodzenia zwierzęcego lub nie),
poprzez:
- wyjaśnienie obowiązujących przepisów w
zależności od klasyfikacji danego produktu,
- zwiększenie jasności prawa, oraz
- przedstawienie przykładów najlepszych
praktyk, które są zgodne z obowiązującymi ramami prawnymi Unii, a jednocześnie
zapobiegają niepotrzebnym obciążeniom administracyjnym.
Zakres wytycznych obejmuje:
produkty związane z procesem produkcji żywności
(dostarczane przez producentów żywności), oraz
żywność, która została wprowadzona do obrotu, zapakowana
lub luzem (dostarczana przez hurtowników i detalicznych sprzedawców żywności).
Wytyczne nie odnoszą się do stosowania jako paszy: dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków
aromatyzujących, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i
Rady (WE) nr 1331/2008,
suplementów żywnościowych, o których mowa w dyrektywie
2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, oraz
- odpadów gastronomicznych.
Wytyczne opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE C 133 dostępne są pod adresem: Do pobrania
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|