CIEKAWE DEBATY I PANELE PODCZAS WORLDFOOD 2018Już w przyszłym tygodniu rusza w Stolicy piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad Targami objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a partnerami merytorycznymi i współorganizatorami debat i paneli tematycznych są największe i najważniejsze organizacje branżowe. Nie zabraknie zatem ciekawych paneli, konferencji i dyskusji, a targi otworzy Debata n/t „Polska żywność wobec światowych trendów”, której współorganizatorem jest Polska Federacja Producentów Żywności.Panele
tematyczne i debaty, współorganizowane przez organizacje branżowe będą świetną
okazją do zapoznania się z opiniami tych,
dla których branża spożywcza jest ważnym
sektorem i kołem napędowym polskiej gospodarki. Przez trzy dni będziemy
rozmawiać o najważniejszych trendach, problemach i perspektywach polskiej
branży spożywczej, trendach światowych i nowych rynkach.
- Czy jakość może być przewagą konkurencyjności i
szansą na budowanie silnej marki na rynkach zagranicznych?
- Jak zmiany w potrzebach i świadomości konsumenta
wpływają na rozwój rynku i strukturę w handlu?
- Czy polskie półki w sieciach handlowych to
potrzeba rynku czy marketing?
- Czy optymalizacja spożywczego łańcucha dostaw jest szansą dla
efektywniejszego handlu? Bezpieczeństwo – technologia - kooperacja (na
przykładzie chłodniczych łańcuchów dostaw).
- Czy i jak rozwinie się rynek produktów ekologicznych w Polsce w świetle
ostatnich zmian?
- Jakie są reguły produkcji żywności
ekologicznej ? Czy są dodatki dozwolone do
produkcji żywności ekologicznej i jak je stosować?
- Jak prawidłowo oznakować produkty ekologiczne i czy to pomaga w sprzedaży?
- Jak rozwija się rynek żywności organicznej w Europie ? Jak reagują konsumenci?
- Perspektywy, szanse i zagrożenia dla eko-sklepów ?
- Jak import produktów ekologicznych z krajów trzecich wpływa na rynek
krajowy?
- Czy rozwój produktów bez laktozy i bez glutenu to światowa moda czy potrzeba
i co na to polski rynek?
- Czy znamy alergeny w przemyśle spożywczym i umiemy czytać ich znakowanie na produktach spożywczych?
- Jaki wpływ
mają mikrobiotyki i bioaktywne białka serwatkowe na leczenie i rehabilitację
osób z chorobami układu pokarmowego i immunologicznego?
- Co to jest mikroflora opakowań do żywności i jaki wpływ
ma na jakość produktów?
- Żywność organiczna i suplementy diety -
jak
czytać wspólnotowy wykaz Novel food?
- Jak działa Kodeks dobrych praktyk
reklamy suplementów diety?
- Czy szansą dla polskiego rynku mogą być dobre klimaty inwestycyjne w Wietnamie?
- Jak wygląda przemysł spożywczy i trendy kulinarne Malezji?
i wiele innych, ciekawych tematów.
Jeśli
chcecie posłuchać cenionych ekspertów,
przedsiębiorców, właścicieli znanych marek,
ludzi nauki i biznesu, przedstawicieli agend rządowych i instytucji,
musicie koniecznie zarejestrować się
on-line i wziąć udział w panelach tematycznych- zaprasza Agnieszka Szpaderska, dyrektor Targów. A po kolejnej
porcji wiedzy merytorycznej zapraszamy na degustacje i wyjątkowe pokazy
kulinarne. I tutaj też Was nie zawiedziemy.
Po raz kolejny kilkadziesiąt włoskich firm, pod wspólnym logo Bellavita
zagości na WorldFood a Giancarlo Russo,
szef kuchni i ambasador kuchni włoskiej w Polsce, będzie Głównym Szefem
Kuchni włoskiego pawilonu. W Polsce od ponad 20 lat Giancarlo Russo jest jedną
z najbardziej znanych postaci w polsko-włoskim krajobrazie kulinarnym; jest
również znanym szefem kuchni w telewizji i rzecznikiem znanych marek. Giancarlo
Russo zaprosił również do udziału w pokazach Anuelo Serra – Szefa Kuchni w
restauracji San Lorenzo w Warszawie, oraz Kurta Schellera – Krytyka kulinarnego i Założyciela Akademii Kurta Schellera.
Również znani już z poprzedniej edycji – Andrea Camastra – Właściciel i
Szef Restauracji Senses odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz Marzena Gromelska –
Główny Szef Kuchni Restauracji Chianti Trattoria – Kręgliccy w Warszawie, dadzą
popis sztuce kulinarnej podczas targów WorldFood. W sekrety sztuki światowego
dziedzictwa UNESCO w robieniu pizzy po raz kolejny wprowadzi nas Starita Pizza
Academy.
Nie zabraknie również Kevina Aistona, znanego kucharza, który tradycyjnie na stoisku
Brytyjsko - Polskiej Izby Handlowej, zaprezentuje smakowite steki jagnięce i
inne specjalności kuchni angielskiej. Pokazy kulinarne pod patronatem
Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni poprowadzą znani kucharze pod czujnym okiem szefa Jarosława Uścińskiego, znanego warszawskiego restauratora,
przygotowując potrawy z tradycyjnych polskich produktów i specjałów
przekazanych przez nagrodzonych i wyróżnionych Wystawców.
Zapraszamy serdecznie i czekamy na Was
przez trzy dni przy ul. Prądzyńskiego w halach EXPO XXI .
Zarejestruj się on-line: http://www.worldfood.pl/Rejestracja-on-line
pełna lista aktualności
|