Złote Medale Targów WorldFood WarsawPonad 140 produktów spożywczych w czternastu kategoriach walczyło o medale i wyróżnienia targowe. Propozycje producentów i przetwórców zaskoczyły nawet wymagające kubki smakowe profesjonalistów zasiadających w Jury. Dzisiaj podczas spotkania z mediami zostały ogłoszone wyniki. Dlaczego warto startować w kolejnych edycjach Konkursu? Przeczytajcie do końca!Jury
w składzie Jarosław Uściński (Przewodniczący Jury, Prezes OSSKiC), Kevin
Aiston, Grzegorz Łapanowski, Agnieszka Szpaderska (Dyrektor Targów), Kurt
Scheller, prof. Krzysztof Krygier przez
wiele godzin, w gościnnych progach restauracji Moonsfera, degustowało i
oceniało specjały krajowe i zagraniczne.
Przyznano
18 medali i 16 wyróżnień.
Przedstawiamy
listę laureatów Konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Warsaw 2018:
Żywność ekologiczna
Złoty Medal: Pesto z
jarmużu Eko, Dary Natury
Wyróżnienie: Ekologiczny koncentrat z aronii, PPHU Bio Juice
Wyróżnienie: Ekologiczne
ogórki kiszone, Farma Świętokrzyska
Wyróżnienie: Pasta Napoli,
Naturcompagnie
Oleje i tłuszcze
Złoty Medal: Olej z prażonych nasion słonecznika, Eka
Medica
Wyróżnienie: Olej z
czarnuszki, Złoto Polskie
Wyróżnienie: Olej rydzowy,
Semco
Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia
roślinnego
Złoty Medal: Paprykarz
wegetariański, Primavika
Złoty Medal: Dżem
rokitnikowo-marchwiowy, Szarłat
Wyróżnienie: konfitura z
owoców róży, Dary Natury
Produkty mleczarskie
Złoty Medal: Kefir bez
laktozy z probiotykiem, Robico
Przetwory zbożowe
i wyroby piekarnicze
Złoty Medal: seria Musli:
Musli Codzienne, Musli BIO Aktywnych, Musli Dzieci, OneDayMore
Wyróżnienie: Chleb Żytni
100%, Piekarnia Prawdziwy Chleb
Słodycze i przekąski
Złoty Medal: Krem z
orzechów laskowych bez dodatku mleka Nocciolata, Italimport Sp. Z o.o.
Wyróżnienie: Piramidki z
niebieskiej kukurydzy, Popcrop
Wyróżnienie: Malina
liofilizowana FRUPP, Celiko
Sosy, majonezy, ketchupy, musztardy
Złoty Medal: Ocet OCTIM
ekologiczny cydrowy, Octim
Wyróżnienie: Musztarda z
naturalnym miodem, Vitapol
Napoje
Złoty Medal: Sok
jabłkowo-gruszkowy NFC, Galicja Europa Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Sok z jagody
kamczackiej, Polska Róża
Kawa i herbata
Złoty
Medal: Herbata The Island of tea Gold,
Basilur Tea Export Ltd.
Innowacje
Złoty Medal: vEGGs
(roślinny zamiennik jajka), Stewiarnia
Wyróżnienie: Tapioka
nawodniona, Panegara
Debiut polski
Złoty Medal: Palmito –
Serce palmy Acai, Panegara
Złoty Medal: Mąka z
niebieskiej kukurydzy, Popcrop
Debiut zagraniczny
Złoty Medal: Kawa Frutado,
Limited Liability Company
Napoje alkoholowe
Złoty Medal: Wino
czerwone Bock Cuvée 2013, Bock Winery
Złoty Medal: Wino białe Mirabueno, Blanco, Zielone Butelki
Złoty Medal: Wino różowe Chic
Barcelona Rosé, Pereventura Family Wine Estates
Wyróżnienie: wino czerwone
Barão de Vilar Moscatel do Douro DOC , A Mesa
Wyróżnienie: wino czerwone
Cantine Losito, Primitivo, Zielone Butelki
Wyróżnienie: Piwo Sen o
Warszawie, Browar Bazyliszek
Suplementy diety
Złoty Medal: Kolagen, Pharmovit
Wyróżnienie: Żurawina 100%
(sok z owoców żurawiny), EkaMedica
Wszystkim laureatom i
wyróżnionym gratulujemy. Wręczenie statuetek i medali targowych odbędzie się 11
kwietnia podczas wieczornej Gali.
A my z perspektywy czasu
chcemy podzielić się pewnymi wrażeniami, po ubiegłorocznej edycji Konkursu i
przedstawić opinie Laureatów i Wyróżnionych. Mamy nadzieję, że tegoroczni
Nagrodzeni będą równie zadowoleni i zachęcą swoimi sukcesami przyszłych
uczestników WorldFood Warsaw do udziału w Konkursie - podsumowała Agnieszka Szpaderska,
dyrektor Targów.
Firma
Pięć Przemian Simpatiko produkuje czarny czosnek – rzecz w Polsce mało
znaną, ale niezwykle cenioną w Azji Południowo - Wschodniej i USA.
Przedstawiciel nagrodzonej firmy, Stanisław
Mędrzecki, nie krył zadowolenia z rezultatów i powiedział:
Może to dziwnie zabrzmi, ale zgłosiliśmy
nasz czosnek do konkursu, ponieważ wierzyliśmy, że ma szansę zdobyć nagrodę
główną i byliśmy niemal pewni, że tylko ten produkt nam to zagwarantuje.
Jesteśmy cały czas niewielką firmą i taka nagroda jest dla nas bardzo miłym
wyróżnieniem. A przecież jest to tak rzadki produkt na naszym rynku, nieznany
dotąd szerszemu odbiorcy, więc na efekty handlowe trzeba jeszcze poczekać. Na
początek mamy za to prestiż związany z
nagrodą. Czarny czosnek to wyjątkowy produkt, który łączy w sobie wspaniałe
właściwości zdrowotne i genialny smak. Wyciągi z czarnego czosnku stosuje się w
lekach i suplementach diety, a całe główki trafiają do szefów kuchni najlepszych
restauracji.
Złoty Medal zdobyło Wino
Białe Wytrawne Solaris 2015 z Winnicy
Turnau. Trudno nie zgodzić się z werdyktem Jury - smak znakomity, duża radość dla podniebienia. Jednak
zaskoczył wszystkich wyrób portugalski, czyli Blue Magic Sharish Gin. Andrea
Pires z Competir Internatial z firmy wytwarzającej ten doskonały trunek tak
go zachwalał i mówił o nadziejach jakie niesie ze sobą zdobycie wyróżnienia na WorldFood Warsaw 2017 :
Blue Magic Sharish gin
powstaje w Monsaraz, małej miejscowości w sercu Portugalii. Wśród dodatków znajdują się truskawki, maliny,
cynamon, kardamon, cytryny, korzeń arcydzięgla, imbiru, lukrecji, nasiona
kolendry i oczywiście znakomity miejscowy jałowiec. Jednak najważniejszy
jest kwiat Clitoria ternatea , który
nadaje dżinowi niebieskawy odcień. Oczywiście produkt bez sztucznych dodatków,
w tym konserwantów.
Czujemy się dumni z
wyróżnienia na Targach! To uświadamia Competir Internacional, jak bardzo nasza
firma jest mile widziana na rynku polskim. Zdobycie wyróżnienia potwierdza
wysoką ocenę naszych produktów. Daje to
daje nam ogromną satysfakcję oraz
podnosi prestiż nie tylko naszej firmy, ale również naszego kraju. A co
najważniejsze potwierdza prawidłowość koncepcji rozwoju firmy i ułatwia
pozyskanie tak wymagającego klienta jak Polacy.
Rumuńskie Levant Salami, które zostało
uznane za najlepsze, to doskonale
wyselekcjonowane mięso wieprzowe (więc trudno mówić o klasycznym salami)
smakuje delikatnie właśnie dzięki niezwykłej kompozycji przypraw. Przedstawiciel
wytwórcy, Cordin Iugana również nie
krył radości z uzyskanej nagrody i mówiąc skromnie o osiągnięciach firmy
Agricola, uznał to za dobry początek walki o
polskiego klienta:
Salami Levant powstało we wrześniu 2016 roku,
jednocześnie z otwarciem naszej nowej przetwórni mięsa. W Rumunii szybko
zdobyło uznanie smakoszy. A WorldFood 2017 dostarczał znakomitą okazję
zaprezentowania międzynarodowej klienteli.
Złoty Medal Targów jest dla nas ważniejszy w kontaktach biznesowych
niż z indywidualnymi klientami i chcemy umieścić jego symbol na
opakowaniach. To znacznie podnosi prestiż naszego produktu. Agricola ma
doświadczenie wykorzystaniu smaków orientalno – śródziemnomorskich, niejako
kwestionując ich wyjątkowość i trudność w zdobyciu.
W kategorii „Przetwory
owocowe i warzywne” dwa ciekawe wyróżnienia. Pierwszym z nich jest tłoczony na zimno olej konopny, autorstwa OLEJOWEGO
RAJU, firmy biorącej udział kolejny raz w Targach. Przedstawiciel Firmy tak mówił o swoim nowym dziele:
Ziarna konopne pochodzą z Podlasia i wybieramy je bardzo
starannie. Mamy wierne grono odbiorców naszych produktów, które poszerza się z
każdym rokiem. Taka nagroda to nie tylko wyróżnienie
dla nas, ale również powód do zadowolenia dla nich, niejako potwierdzenie
słuszności ich wyboru. Sam olej konopny tłoczony
na zimno, niefiltrowany i nierafinowany ma łatwo wyczuwalny orzechowy posmak i
zielonkawą barwę. Znakomicie zbilansowana zawartość wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych, o czym świadczy stosunek Omega - 6 do Omega - 3 (3 : 1).
Używany w codziennej diecie, pozytywnie wpływa na obniżenie poziomu
cholesterolu we krwi..
W tej samej kategorii pojawił się wśród wyróżnionych OGRÓDEK DZIADUNIA z
musztardą wąsoską – miodową. Katarzyna Surowiec przedstawicielka
firmy powiedziała nam: „Musztarda wąsoska
miodowa to wyjątkowa perła regionalnej tradycji kulinarnej. Nasza firma Ogródek
Dziadunia uznaje za swoją misję propagowanie bogactwa polskiej kuchni i
pozytywnej wartości zdrowego odżywiania. Stawiamy na tradycyjne, rodzinne receptury,
naturalne składniki i stałą troskę o wysoką jakość przetworów. Cieszymy się, że
właśnie te walory naszych produktów po raz kolejny zostały docenione w
konkursie o Złoty Medal WorldFood Warsaw.
Dzięki targom WorldFood Warsaw możemy nie tylko zaprezentować
ofertę Firmy Ogródek Dziadunia szerszemu gronu Klientów, lecz co równie ważne,
nawiązać dobrze rokujące kontakty handlowe i zdobyć nowe kontakty
dystrybucyjne”.
W kategorii
"Innowacje" Złoty Medal zdobyła glazura
balsamiczna firmy OCTIM, słodko – kwaśny sos na bazie octu jabłkowego.
Katarzyna Sieniawska tak chwaliła
produkt i medal: glazury balsamiczne
OCTIM – w odróżnieniu od innych tego typu produktów – powstają w innowacyjny
sposób: z octu jabłkowego. Całość dopełnia przyjemny aromat owoców – figi,
czarnej porzeczki lub żurawiny. Co ważne, to pierwsza całkowicie polska glazura
balsamiczna na rynku. Nawet jej kluczowy składnik, ocet jabłkowy, jest
produkowany tylko z polskich jabłek i bez konserwantów. Dzięki temu nasze glazury stanowią
atrakcyjną konkurencję dla zagranicznych produktów. Złoty Medal targów
WorldFood Warsaw to prestiżowe wyróżnienie, które dla naszej firmy jest dodatkowym potwierdzeniem, że przyjęta
strategia wprowadzania na rynek nowych produktów bazujących w dużej mierze na
regionalnych smakach i surowcach, przynosi spodziewane rezultaty.
Firma TROPEXTRACT
POLSKA stworzyła niepowtarzalną kompozycję na bazie wody mineralnej i egzotycznych dodatków – Love Drink.
A tak autorzy mówili o znaczeniu otrzymanego wyróżnienia:
Natural Love Drink jest innowacją sam w sobie. Nie ma drugiego takiego
napoju na rynku napojów. Samo wyróżnienie pomaga nam zdobyć uznanie oraz
zainteresowanie potencjalnych klientów. Bezpośrednio na polskim rynku jesteśmy stosunkowo niedługo, więc na pewno pomoże nam w
budowaniu pozycji.
Firma VERA pana Dariusza Kuny wytwarza sok wiśniowy o niepowtarzalnym
smaku i Jury to doceniło: Ponieważ firma
dopiero się rozwija, to Złoty Medal Targów ma dla nas ogromne znaczenie
marketingowe i stanowi dla nas samych znakomite uzasadnienie i motywację do dalszej pracy.
Dzięki temu może poznać nas więcej ludzi, a to jest ważne, gdyż na razie na
działania reklamowe na wielką skalę jeszcze nie możemy sobie pozwolić. Nasz
produkt składa się z 100% tłoczonego na zimno, poddanego procesowi subtelnej
pasteryzacij soku z wiśni. To chyba samo mówi za siebie. Dziękujemy.
To oczywiście tylko część nagrodzonych produktów i
specjałów.
Jeśli pobudziliśmy Wasze kubki smakowe i podniebienia, to
mamy nadzieję na kolejne już spotkanie w
równie doborowym towarzystwie.
Do zobaczenia podczas WorldFood Warsaw 2018 w dniach
10-12 kwietnia.
www.worldfood.pl