Konferencja prasowa "Single Europe - Varied Food"Właśnie zakończyła się konferencja prasowa w ramach kampanii "Single Europe - Varied Food", podczas której został zaprezentowany raport kancelarii Dentons pt."Jednolity rynek żywności - propozycje dotyczące przeciwdziałania oraz ograniczania barier pozataryfowych"Eksport polskiej żywności w roku 2017
przekroczył rekordową granicę 27 miliardów euro. Polska żywność eksportowana
jest do ponad 70 krajów na całym świecie, jednak to wspólny rynek Unii
Europejskiej jest dla polskich producentów żywności najważniejszym obszarem
handlowym. Jego wartość dla polskich firm wyniosła w 2017 r. ponad 21 miliardów
euro, co stanowiło 80% całego eksportu polskiej żywności. Narastający na rynku UE problem pozataryfowych
barier w handlu żywnością pogłębiający obserwowane od kilku lat zjawisko
protekcjonizmu, stanowi zatem bardzo poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego
eksportu i całej polskiej gospodarki.
Wzmożone kontrole sanitarne, negatywne kampanie
medialne, konieczność wieloletniego przechowywania dokumentów czy obowiązek
dodatkowych certyfikacji to najczęstsze bariery z jakimi borykają producenci
żywności na wspólnym rynku. Ich lista jest jednak dużo dłuższa.
Przedsiębiorcy
skarżą się na wykorzystywanie przez niektóre kraje np. Czechy, służb urzędowej
kontroli żywności przeciwko polskim produktom. Typowym przykładem jest
dokonywanie kontroli tuż przed końcem daty przydatności do spożycia produktu i
klasyfikowanie ich według zupełni niejasnych kryteriów jako produkty o
niewystarczającej jakości – stwierdza Andrzej Gantner dyrektor generalny
Polskiej Federacji Producentów Żywności. Mimo,
że tego typu klasyfikacja jest całkowicie sprzeczna z prawem UE, polskie
produkty można znaleźć na specjalnej stronie internetowej prowadzonej przez
czeski resort rolnictwa. Możliwości odwołania się od tego typu ocen są
praktycznie zerowe – podkreśla Gantner. Najnowszy raport opracowany przez
międzynarodową kancelarię Dentons w ramach programu Single Europe Varied Food
pt. „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w
eksporcie” prowadzonego przez Polską Federację Producentów Żywności Związek
Pracodawców we współpracy z organizacjami branżowymi, wskazuje na kluczowe dla przeciwdziałania
zjawisku protekcjonizmu rozwiązania które mogłyby być podjęte przez Komisję
Europejską w celu zmniejszenia zjawiska protekcjonizmu na rynku UE.
Materiały do pobrania: - komunikat prasowy - raport kancelarii Dentons | Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons) |
| | Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons) |
| | Uczestnicy konferencji |
| | |
pełna lista aktualności
|