Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja prasowa "Single Europe - Varied Food"
Właśnie zakończyła się konferencja prasowa w ramach kampanii "Single Europe - Varied Food", podczas której został zaprezentowany raport kancelarii Dentons pt."Jednolity rynek żywności - propozycje dotyczące przeciwdziałania oraz ograniczania barier pozataryfowych"

Eksport polskiej żywności w roku 2017 przekroczył rekordową granicę 27 miliardów euro. Polska żywność eksportowana jest do ponad 70 krajów na całym świecie, jednak to wspólny rynek Unii Europejskiej jest dla polskich producentów żywności najważniejszym obszarem handlowym. Jego wartość dla polskich firm wyniosła w 2017 r. ponad 21 miliardów euro, co stanowiło 80% całego eksportu polskiej żywności. Narastający na rynku UE problem pozataryfowych barier w handlu żywnością pogłębiający obserwowane od kilku lat zjawisko protekcjonizmu, stanowi zatem bardzo poważne zagrożenie dla rozwoju polskiego eksportu i całej polskiej gospodarki.

Wzmożone kontrole sanitarne, negatywne kampanie medialne, konieczność wieloletniego przechowywania dokumentów czy obowiązek dodatkowych certyfikacji to najczęstsze bariery z jakimi borykają producenci żywności na wspólnym rynku. Ich lista jest jednak dużo dłuższa.

Przedsiębiorcy skarżą się na wykorzystywanie przez niektóre kraje np. Czechy, służb urzędowej kontroli żywności przeciwko polskim produktom. Typowym przykładem jest dokonywanie kontroli tuż przed końcem daty przydatności do spożycia produktu i klasyfikowanie ich według zupełni niejasnych kryteriów jako produkty o niewystarczającej jakości – stwierdza Andrzej Gantner dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Mimo, że tego typu klasyfikacja jest całkowicie sprzeczna z prawem UE, polskie produkty można znaleźć na specjalnej stronie internetowej prowadzonej przez czeski resort rolnictwa. Możliwości odwołania się od tego typu ocen są praktycznie zerowe – podkreśla Gantner.

Najnowszy raport opracowany przez międzynarodową kancelarię Dentons w ramach programu Single Europe Varied Food pt. „Wsparcie promocji polskiej żywności poprzez niwelowanie barier w eksporcie” prowadzonego przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców we współpracy z organizacjami branżowymi,  wskazuje na kluczowe dla przeciwdziałania zjawisku protekcjonizmu rozwiązania które mogłyby być podjęte przez Komisję Europejską w celu zmniejszenia zjawiska protekcjonizmu na rynku UE.


Materiały do pobrania:

- komunikat prasowy

- raport kancelarii Dentons 

Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons)
Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons)
Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons)
Prelegenci konferencji. Od lewej: Agnieszka Różańska (UPEMI), Jerzy Wierzbicki (ZPBM), Andrzej Gantner (PFPŻ ZP), Czesław Siekierski (PE, AGRI), Magdalena Wojciechowicz (Dentons)
Uczestnicy konferencji
Uczestnicy konferencji
 
 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij