Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niebawem minie rok od wprowadzenia nowych przepisów prawnych w zakresie akryloamidu.
Pamiętaj o regularnej kontroli swoich produktów pod kątem zawartości akryloamidu.

Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych w reakcji cukrów redukujących i aminokwasów, podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C.
Fotolia_70894025_Subscription_Monthly_M
Jest kwalifikowany jako substancja zanieczyszczająca, stanowiąca zagrożenie chemiczne w łańcuchu żywnościowym. Na podstawie badań stwierdzono, że występowanie akryloamidu w żywności może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie podatne na powstawanie akryloamidu są bogate w węglowodany, pieczone lub smażone środki spożywcze, których surowce, takie jak: zboża, ziemniaki, ziarna kawy zawierają jego prekursory.

Opublikowane pod koniec listopada 2017 roku Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku, ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności weszło w życie 11 kwietnia 2018 roku.

Rozporządzenie to wskazuje:
  • działania służące zmniejszeniu poziomu akryloamidu w środkach spożywczych, w których może on powstawać,
  • poziomy odniesienia, które należy stosować do sprawdzenia skuteczności podejmowanych środków łagodzących
  • kryteria dla metod analitycznych oznaczenia akryloamidu w żywności.
Zgodnie z wyżej cytowanym rozporządzeniem obowiązek stosowania odpowiednich środków łagodzących oraz ustalenie programu pobierania próbek i analiz spoczywa na producentach i dostawcach żywności.

Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie oznaczania zawartości akryloamidu w różnorodnych produktach spożywczych. Akredytowana metoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrii mas, stosowana w naszym Laboratorium do oznaczenia akryloamidu, spełnia kryteria skuteczności podane w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku.

Zapraszamy do kontaktu:

J.S. Hamilton Poland S.A.

ul. Chwaszczyńska 180
81- 571 Gdynia

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij