Niebawem minie rok od wprowadzenia nowych przepisów prawnych w zakresie akryloamidu.Pamiętaj o regularnej kontroli swoich produktów pod kątem zawartości akryloamidu.Akryloamid jest organicznym związkiem chemicznym powstającym w niektórych środkach spożywczych w reakcji cukrów redukujących i aminokwasów, podczas obróbki w temperaturze co najmniej 120 st.C.
Jest kwalifikowany jako substancja zanieczyszczająca, stanowiąca zagrożenie chemiczne w łańcuchu żywnościowym. Na podstawie badań stwierdzono, że występowanie akryloamidu w żywności może zwiększać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie podatne na powstawanie akryloamidu są bogate w węglowodany, pieczone lub smażone środki spożywcze, których surowce, takie jak: zboża, ziemniaki, ziarna kawy zawierają jego prekursory.
Opublikowane pod koniec listopada 2017 roku Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku, ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności weszło w życie 11 kwietnia 2018 roku.
Rozporządzenie to wskazuje: - działania służące zmniejszeniu poziomu akryloamidu w środkach spożywczych, w których może on powstawać,
- poziomy odniesienia, które należy stosować do sprawdzenia skuteczności podejmowanych środków łagodzących
- kryteria dla metod analitycznych oznaczenia akryloamidu w żywności.
Zgodnie z wyżej cytowanym rozporządzeniem obowiązek stosowania odpowiednich środków łagodzących oraz ustalenie programu pobierania próbek i analiz spoczywa na producentach i dostawcach żywności.
Laboratorium J.S. Hamilton Poland S.A. posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie oznaczania zawartości akryloamidu w różnorodnych produktach spożywczych. Akredytowana metoda chromatografii gazowej z detekcją spektrometrii mas, stosowana w naszym Laboratorium do oznaczenia akryloamidu, spełnia kryteria skuteczności podane w Rozporządzeniu Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 roku.
Zapraszamy do kontaktu:
J.S. Hamilton Poland S.A.
ul. Chwaszczyńska 180 81- 571 Gdynia
pełna lista aktualności
|