Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja środków spożywczych w świetle wymagań prawnych i wytycznych”Zorganizowana w dniu 1 marca 2018 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” konferencja szkoleniowa miała na celu przekazanie najbardziej aktualnych informacji dotyczących wymagań prawnych i wytycznych dla artykułów spożywczych.Konferencję, która zgromadziła ponad 100 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski, otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny
PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota
Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego
kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część merytoryczną.
Pierwszą prezentację pt. „Odpowiedzialność za wady
jakościowe w procesie produkcji żywności” wygłosił mecenas Marcin Tomasik reprezentujący
Kancelarię Tomasik Jaworski Sp.p. W swoim wystąpieniu prelegent omówił różne
rodzaje odpowiedzialności ciążących na przedsiębiorcach sektora spożywczego, w
tym odpowiedzialność cywilną za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny,
odpowiedzialność administracyjną z tytułu naruszenia przepisów o
bezpieczeństwie żywności, a także odpowiedzialność karną. Ponadto, w trakcie
prezentacji został dokonany przegląd aktualnego orzecznictwa sądowego.
Uczestnicy Konferencji zapoznali się również z kwestiami zarządzania ryzykiem
prawnym i proaktywnym ograniczeniem potencjalnej odpowiedzialności.
Kolejną prezentację pt. „Jak system Infor Food &
Beverage ułatwia spełnienie wymogów certyfikacji bezpieczeństwa żywności i
pomaga chronić markę produktu?” omówił Piotr Michalak, przedstawiciel iPCC Sp.
zo.o. W pierwszej części wystąpienia prelegent odniósł się do znaczenia kwestii
certyfikacji bezpieczeństwa żywności oraz przywołał różne normy i certyfikaty standardów
bezpieczeństwa żywności, w tym normę BRC. Następnie uczestnicy konferencji
zapoznali się z typowymi rozwiązaniami Infor M3 wspomagającymi certyfikację.
Joanna Gajda-Wyrębek, ekspert
z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawiła
prezentację pt. „Stosowanie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów w
produkcji żywności”. W trakcie wystąpienia zostały omówione aktualne prace
legislacyjne oraz przewodniki Komisji Europejskiej w zakresie substancji
dodatkowych. Ponadto, uczestnikom spotkania zostały przekazane praktyczne
wskazówki odnośnie zasady przenoszenia substancji dodatkowych, a także
informacje dotyczące statusu prawnego enzymów stosowanych w produkcji żywności. Kolejne dwie prezentacje pt. „HACCP
w świetle aktualnych wymagań prawnych i wytycznych” oraz „Obniżanie zawartości
akryloamidu w żywności w świetle nowych przepisów” omówiła Dorota Kozłowska
reprezentująca Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców. W
pierwszym wystąpieniu prelegentka przedstawiła podstawy prawne systemu HACCP, a
także aktualne wytyczne Komisji Europejskiej w tym zakresie. Uczestnicy
konferencji zapoznali się również z pracami Komisji Kodeksu Żywnościowego nad
rewizją wytycznych „Ogólne Zasady Higieny Żywności”. W drugiej prezentacji
zostały natomiast omówione uregulowania prawne dotyczące akryloamidu na
poziomie Unii Europejskiej oraz nowe wymagania względem przedsiębiorców.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Partner Konferencji:
iPCC Sp.
zo.o.
Patroni Konferencji PFPŻ ZP:
QAFP
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Związek Polskie Mięso
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Marcin Tomasik, Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p. |
| | Piotr Michalak, iPCC Sp. zo.o |
| | Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - PZH |
| | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
|
| Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
|
| Uczestnicy Konferencji |
| | | | |
pełna lista aktualności
|