Groźna choroba zagraża kakaowcomJeżeli amerykańska choroba kakaowców dojdzie do Afryki, zginie 70 proc. upraw tego drzewa - podaje Rzeczpospolita.Rosnący popyt na czekoladę oznacza znaczne zwiększenie produkcji rolniczej wytwarzającej kakao. Niestety nie jest to takie proste, ponieważ uprawa drzew kakaowca (Theobroma cacao) jest bardzo wymagająca. Mogą one rosnąć jedynie w klimacie równikowym, czyli w strefie gorącego klimatu o małych amplitudach dobowych i rocznych temperatur. Owocują dopiero po trzech latach od zasadzenia, ale prawdziwe zbiory zaczynają się dopiero, kiedy maja one przynajmniej osiem lat. Kakaowiec owocuje jedynie przez kilka lat i jest bardzo podatny na różne choroby.
Drzewo jest niezwykle wrażliwe na wszelkie wahania temperatur lub spadki wilgotności powietrza. Ze względu na to, że rośnie w klimacie bardzo ciepłym i wilgotnym, często jest atakowane przez grzyby rodzaju Phytophthora, Moniliophthora roreri oraz Crinipellis perniciosa. Z tej grupy najgroźniejszy jest grzyb Phytophthora. Atakuje wszystkie części rośliny, niszcząc przede wszystkim owoce, które stają się czarne i bezużyteczne. Grzyb może szybko zniszczyć wszystkie drzewa rosnące na plantacji.
Obecnie choroby wywołane przez M. roreri oraz C. perniciosa dotykają jedynie tropikalnych obszarów w Ameryce Południowej. Naukowcy ostrzegają jednak, że jeżeli grzyby przeniosą się w wyniku niekontrolowanego przewozu roślin do Afryki, wyginie nawet 70 proc. upraw kakaowców na świecie. A to będzie oznaczać, że nasza ulubiona czekolada stanie się wspomnieniem lub co najmniej bardzo, bardzo drogim rarytasem.
Więcej informacji: Rzeczpospolita.
pełna lista aktualności
|