Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) w jogurtachW dniu 16 grudnia 2017 r. w Dzienniku Urzędowym UE L 336 została opublikowana decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalająca na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.
Decyzja
skierowana jest do przedsiębiorstwa MEGGLE Hrvatska d.o.o., Zeleno polje 34, 31
000 Osijek, Chorwacja, które uzyskało zgodę na wprowadzenie do obrotu
w Unii Europejskiej nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia
hispanica), zgodnych ze specyfikacją zawartą w załączniku do tej
decyzji, jako nowego składnika żywności przeznaczonego do stosowania
w jogurtach przy maksymalnej zawartości 1,3 g całych nasion szałwii
hiszpańskiej na 100 g jogurtu lub 4,3 g całych nasion
szałwii hiszpańskiej na 330 g jogurtu (porcja).
Nasiona
szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) dopuszczone
do obrotu ww. decyzją mają być oznaczane na etykietach środków spożywczych jako
„nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)”.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|