Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) w jogurtach
W dniu 16 grudnia 2017 r. w Dzienniku Urzędowym UE L 336 została opublikowana decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2017/2354 z dnia 14 grudnia 2017 r. zezwalająca na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady.

Decyzja skierowana jest do przedsiębiorstwa MEGGLE Hrvatska d.o.o., Zeleno polje 34, 31 000 Osijek, Chorwacja, które uzyskało zgodę na wprowadzenie do obrotu w Unii Europejskiej nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica), zgodnych ze specyfikacją zawartą w załączniku do tej decyzji, jako nowego składnika żywności przeznaczonego do stosowania w jogurtach przy maksymalnej zawartości 1,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 100 g jogurtu lub 4,3 g całych nasion szałwii hiszpańskiej na 330 g jogurtu (porcja).


Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) dopuszczone do obrotu ww. decyzją mają być oznaczane na etykietach środków spożywczych jako „nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)”.

 

Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij