Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Żywność nas pociągnie do przodu
Polscy producenci żywności znakomicie odnaleźli się na rynku europejskim, co widać także po ich wynikach na „Liście 2000". Jednocześnie – co może być wzorem dla innych – szukają nowych możliwości zbytu, głównie w Azji i Afryce.

Zaryzykuję stwierdzenie, że proces budowania świadomości i rozpoznawalności polskiej żywności na unijnym rynku właściwie już się zakończył. Nasze produkty już od dłuższego czasu mają tam ugruntowaną pozycję, a w wielu branżach przodują. Udział polskiego przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej sięga 9 proc., co daje nam szóste miejsce w kolejce do unijnych stołów i kuchni - ocenił Tomasz Starzyk, Bisnode Polska.

Najważniejszym zagrożeniem mającym wpływ na handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w ostatnich latach wydawała się stagnacja gospodarcza w strefie euro, w tym szczególnie w Niemczech, co przekładało się na mniejszą dynamikę popytu wewnętrznego. To się jednak zmienia. Jednak wzrost udziału polskiej żywności w unijnym rynku wywołuje także coraz większy sprzeciw w państwach, w których lokalni producenci nie są w stanie sprostać takiej konkurencji. To może być problem, bo zdecydowana większość polskiej żywności trafia do krajów Unii Europejskiej. To ponad 2/3 całego eksportu, choć coraz więcej wysyłamy także na rynki trzecie.

Zwiększenie eksportu na rynki pozaeuropejskie jest poważnym wyzwaniem.


Więcej informacji: Rzeczpospolita, Bisnode.



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij