Eksperci o właściwościach prozdrowotnych kawyW dniu 30 listopada br. odbyło się śniadanie kawowe zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem wiodącej instytucji z zakresu nauk żywieniowych – Instytutu Żywności i Żywienia.Kawa cieszy się ogromną popularnością na całym
świecie, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Jednocześnie
kawa jest jednym z najintensywniej badanych składników diety, a jej wpływ
na zdrowie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauk.
W dniu 30 listopada br. odbyło się śniadanie
kawowe zorganizowane przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” w
ramach programu informacyjno-edukacyjnego na temat
korzyści zdrowotnych wynikających ze spożycia kawy realizowanego pod patronatem
wiodącej instytucji z zakresu nauk żywieniowych – Instytutu Żywności i
Żywienia.
W trakcie spotkania, jego uczestnicy mieli możliwość wyjaśnić z ekspertami
najczęstsze obawy związane ze spożywaniem kawy:
Najnowsze wyniki
badań naukowych wskazują, że spożywanie
kawy w ilości 3-5 filiżanek dziennie wywołuje pozytywne efekty fizjologiczne.
Z tego względu, Instytut Żywności
i Żywienia, który już od wielu lat dostrzega ten
pozytywny wpływ kawy na zdrowie, uwzględnił ten produkt w znowelizowanej w 2016
r. Piramidzie zdrowego żywienia - graficznej postaci zaleceń żywieniowych dla populacji
polskiej – powiedziała dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska,
ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.
W dalszej części spotkania profesor Artur
Mamcarz - Prodziekan II Wydziału
Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Kierownik III Kliniki
Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II WL WUM wyjaśniał, że w świetle aktualnego stanu wiedzy nawyk
picia umiarkowanej ilości kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego,
ponieważ dochodzi do rozwoju tolerancji organizmu na działanie
kofeiny, odpowiedzialnej za wzrost ciśnienia. Pozytywne wnioski płyną też
z badań dotyczących związków pomiędzy piciem kawy a chorobą
niedokrwienną serca, według których kawa
może być nawet czynnikiem ochronnym.
Dr n. med. Sławomir Murawiec, członek Zarządu
Głównego Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego, Redaktor Naczelny
kwartalnika naukowego „Psychiatria” podkreślał ponadto pozytywny wpływ kawy na
układ nerwowy. Europejski Urząd ds.
Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że istnieje
zależność przyczynowo-skutkową pomiędzy 75 mg kofeiny (ilość znajdująca się w
jednej filiżance kawy średniej wielkości), a zwiększonym poziomem skupienia
uwagi i czujności.
Mówiąc o
wpływie kawy na układ nerwowy należy również podkreślić, że z w świetle
aktualnych wyników badań regularne
spożywanie kawy zdaje się mieć działanie ochronne przeciwko rozwojowi chorób
neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera (zmniejszenie ryzyka do 20%) czy Parkinsona – podkreślał dr Murawiec.
Więcej informacji:https://kawaizdrowie.pl/
W celu rozpowszechnienia dowodów naukowych z
zakresu wpływu spożycia kawy na zdrowie powstał portal „Kawa i zdrowie”. Portal
prowadzony jest w ramach Programu informacyjno-edukacyjnego na temat korzyści zdrowotnych
wynikających ze spożycia kawy realizowanego przez Fundację „Żywność, Aktywność
Fizyczna i Zdrowie” i objętego patronatem Instytutu Żywności i Żywienia.
pełna lista aktualności
|