Czysta para do bezpośredniego kontaktu z żywnościąCZYSTA PARA – nowa technologia wytwarzania, teraz dostępna również na polskim rynku
aby chronić SMAK, ZAPACH i WYGLĄD oraz inne naturalne walory Twoich produktów.
Firma STIGEN zaprasza na prezentację swoich najnowszych rozwiązań,
w dniach od 14.09-17.09.2009, podczas MTP POLAGRA-TECH 2009 w Poznaniu (REKLAMA)POBIERZ ZAPROSZENIE i MAPKĘ
„Para wodna stykająca się bezpośrednio z żywnością nie może zawierać jakichkolwiek substancji, które stanowią zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka lub mogą zanieczyścić żywność.”
Par. 25 pkt. 5 Rozporządzenia Ministra zdrowia z dn. 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu.
Generatory STIGEN do pary czystej gwarantują:
Produkcję pary do bezpośredniego kontaktu z żywnością potwierdzoną atestem PZH.
Wytwarzanie pary w urządzeniach wykonanych ze stali kwasoodpornej, co zapewnia brak jakichkolwiek zanieczyszczeń mogących wpływać na barwę, zapach, smak i inne parametry jakościowe produkowanej żywności.
Produkcję pary o szerokim zakresie wilgotności od 2% do 50%.
Brak wymogu stosowania substancji chemicznych (za wyjątkiem soli kuchennej) do uzdatniania wody służącej produkcji pary gwarantującej uzyskanie wysokich walorów smakowych i zdrowotnych wytwarzanej żywności.
Najważniejsze zalety
-
podwyższenie bezpieczeństwa żywności
-
zwiększenie zaufania klientów i jednostek kontrolujących, kontrahentów
-
zwiększenie przewagi konkurencyjnej (kosztowej)
-
zwiększenie możliwości technicznych systemu (dot. parametrów pary)
-
gwarancja stabilnego składu chemicznego wynikającego wyłącznie z jakości dostarczonej wody
-
obniżenie kosztów konserwacji i remontów
-
oszczędność miejsca
-
uproszczenia montażowe i instalacyjne
Procesy technologiczne z użyciem pary czystej
mycie |
parzenie |
blanszowanie |
dezynfekcja |
gotowanie |
nawilżanie |
sterylizacja |
rozmrażanie |
suszenie |
pasteryzacja |
pakowanie |
|
Dlaczego generatory, a nie kotły?
-
parametry chemiczne wymagane dla wody zasilającej i kotłowej zasadniczo odbiegają od parametrów wody spożywczej
-
wysoka zasadowość (pH) wymagana dla kotłów
-
smak wody kotłowej pogarsza walory organoleptyczne żywności
-
porywanie wody kotłowej (zasolonej i zamulonej) w okresach dużych poborów lub nieprawidłowości w prowadzeniu kotła
-
pozostałości po procesach korozyjnych urządzeń i elementów w kotłach wykonanych ze stali "czarnej", dostarczane systematycznie wraz z parą
-
substancje chemiczne używane do konserwacji kotłów (konserwacja na mokro i na sucho) są szkodliwe lub trujące
-
ryzyko zniszczenia produktów po niestarannym lub nieprawidłowym płukaniu (np. po przestoju lub okresie konserwacji)
-
zabrudzenie wody w obiegach kotłowych substancjami, które nie są dopuszczone do kontaktu z żywnością (uszczelki, smary, oleje)
Charakterystyka technologii STIGEN
-
ze względu na małe gabaryty generatorów umożliwiające lokalizację produkcji pary w bezpośrednim sąsiedztwie procesów technologicznych, co minimalizuje straty przesyłu pary, koszty budowy oraz utrzymania rozległych sieci parowych
-
rozdzielenie obiegu pary technologicznej od pary czystej do bezpośredniego kontaktu z żywnością
-
ze względu na małą pojemność wodną układu generatorów, szybki rozruch i wytwarzanie pary w 5 min z jednoczesnym ograniczeniem strat energii w procesach technologicznych charakteryzujących się częstymi przerwami w poborze pary
-
możliwość budowy kompletnych układów parowych składających się z kilku generatorów pozwalających na uzyskiwanie optymalnej sprawności energetycznej dzięki stopniowaniu ilości produkowanej pary poprzez kaskadowe włączanie kolejnych urządzeń, z których każde pracuje w zakresie swojej nominalnej sprawności
-
możliwość budowy kompletnych stacji produkcji pary w zabudowie kontenerowej lub mobilnej co w zdecydowany sposób upraszcza i obniża koszty inwestycyjne (bez jakichkolwiek planów i pozwoleń budowlanych)
-
brak jakichkolwiek problemów z korozją, co w konsekwencji pozwala na stosowanie ich w sezonowych procesach produkcji (przetwórstwo warzyw i owoców), oraz jako urządzeń rezerwowych, nie wymagających konserwacji
-
minimalne oddziaływanie na środowisko naturalne w okresie wieloletniej eksploatacji oraz przy likwidacji (utylizacji) urządzeń po okresie użytkowania, dzięki 90% recyklingowi użytych do budowy stali kwasoodpornych
-
zdecydowanie niższe koszty inwestycyjne i eksploatacyjne od alternatywnych rozwiązań opartych na kotłach ze stali czarnej połączonych z wymiennikami ciepła typu para-para
pełna lista aktualności
|