Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”Kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością produktów spożywczych były głównym tematem konferencji szkoleniowej, zorganizowanej w dniu 16 listopada 2017 r. w Warszawie przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.W
konferencji wzięło udział ponad 50 przedstawicieli firm żywnościowych z całej
Polski. Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i
redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor
ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
prowadziła część merytoryczną.
Dorota
Kozłowska przedstawiła także pierwszą prezentację pt. „Aktualne prace
legislacyjne dotyczące zanieczyszczeń żywności”, w trakcie której została ze
szczególną uwagą poruszona problematyka akryloamidu, estrów glicydolu oraz
zanieczyszczeń rolniczych. Uczestnicy konferencji zapoznali się z charakterystyką
poszczególnych zanieczyszczeń oraz mechanizmami ich powstawania. Ponadto
zostało omówione Zalecenie Komisji Europejskiej w sprawie dochodzeń dotyczących poziomów akryloamidu
w żywności, a także oczekujące na publikację rozporządzenie unijne nt. akrylowamidu i zakres jego stosowania.
Kolejną prezentację pt. „Pozostałości środków ochrony roślin w żywności w świetle
obowiązujących przepisów i związane z tym badania” wygłosiła dr inż. Monika
Czarnecka-Partyka reprezentująca J.S. Hamilton Poland S.A. Prelegentka przedstawiła
przegląd aktualnych wymagań prawnych w odniesieniu do obecności
pozostałości środków ochrony roślin w żywnosci. W trakcie
prezentacji zostały również omówione możliwości
analityczne wykrywania pozostałości pestycydów w odniesieniu do obowiązujących wymagań prawnych, a także wpływ tzw. „afer
medialnych” na rozwój metodyk analitycznych.
Następnie dr hab. Paweł
Wojciechowski z Pracowni Prawa Żywnościowego Katedry Prawa Rolnego i Systemu
Ochrony Żywności na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego przedstawił
prezentację pt. „Rozporządzenie 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych”. W
trakcie wystąpienia został omówiony zakres stosowania, jak i główne wymagania nowej
unijnej regulacji w sprawie urzędowych kontroli żywności. Ponadto został oceniony wpływ
przedmiotowego rozporządzenia na przyszłą działalność urzędowych inspekcji w
Polsce.
Prezentację pt. „Zmiana przepisów dotyczących bisfenolu A w
opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością” omówiła Marzena
Pawlicka z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny. W trakcie swojego wystąpienia
szczegółowo omówiła charakterystykę bisfenolu A, w tym jego możliwy
wpływ na zdrowie ludzi. Uczestnicy konferencji poznali także projekt nowego
rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczący stosowania bisfenolu A w lakierach i powłokach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jak również wymagania w
zakresie deklaracji zgodności dla lakierowanych wyrobów do kontaktu z żywnością oraz prowadzenia badań migracji bisfenolu A.
Ostatnie zagadnienie „Kontrola
zawartości witamin i składników mineralnych w środkach spożywczych”
przedstawiła dr Anna Wojtasik z Instytutu Żywności i Żywienia. Uczestnicy konferencji zapoznali się z najważniejszymi obowiązującymi przepisami prawnymi z
obszaru witamin i składników mineralnych w żywności. W swoim wystąpieniu dr Anna Wojtasik
odniosła się do kwestii deklaracji zawartości witamin i składników mineralnych,
jak również do zasad stosowania przez producentów żywności oświadczeń żywieniowych
i zdrowotnych dotyczących witamin i składników mineralnych. Ponadto
omówiła problematykę badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, a także dopuszczalne granice tolerancji w przypadku wystąpienia różnic między
faktyczną a deklarowaną na opakowaniach zawartością witamin i składników mineralnych.
Konferencja szkoleniowa została
zakończona serią pytań i odpowiedzi dotyczących zagadnień przedstawionych przez
ekspertów.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
DENTONS
IFM
Electronic Sp. z o.o.
J.S.
Hamilton Poland S.A.
SIEMENS Sp. z o.o.
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
System Gwarantowanej Jakości
Żywności „QAFP”
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Związek Polskie Mięso
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Nowy Przegląd Mleczarski
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Prelegenci Konferencji |
| | dr Monika Czarnecka-Partyka, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | dr hab. Paweł Wojciechowski, Pracownia Prawa Żywnościowego Katedry Prawa Rolnego i Systemu Ochrony Żywności na Wydziale Prawa i Administracji UW |
|
| Marzena Pawlicka, Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | dr Anna Wojtasik, Instytut Żywności i Żywienia |
| | Monika Jonczak, dyrektor ds. marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
|
| Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | Uczestnicy Konferencji |
| | |
pełna lista aktualności
|