Mondelez na FRSiH: Musimy współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności– Co roku w Stanach Zjednoczonych na skutek zatruć żywnością umiera 5 tysięcy ludzi. W Polsce udokumentowanych zatruć żywnościowych jest 80 tysięcy. W rzeczywistości jest ich jednak znacznie więcej. Poszczególni producenci żywności – i mali, i duzi – powinni opracowywać standardy bezpiecznej produkcji i uzyskiwać w tym od pomoc od państwa – mówił Krzysztof Skierkowski, członek zarządu Mondelez International, podczas X FRSiH.Podczas debaty "Naturalność, jakość, bezpieczeństwo – trzy filary
produkcji i promocji polskiej żywności" Krzysztof Skierkowski
podkreślał, że bezpieczeństwo konsumenta i bezpieczeństwo żywności to
najważniejsze ze wszystkich standardów.
Członek zarządu Mondelez przytoczył dane, według których co roku w
Stanach Zjednoczonych na skutek zatruć żywnością umiera 5 tysięcy ludzi.
W Polsce udokumentowanych zatruć żywnościowych jest 80 tysięcy. W
rzeczywistości jest ich jednak znacznie więcej.
– Jeżeli my jako przemysł spożywczy wspólnie nie będziemy
współpracować na rzecz bezpieczeństwa żywności, to cały czas nasi
konsumenci będą potencjalnymi ofiarami zatruć
żywnościowych – przestrzegał prelegent X FRSiH.
Jego zdaniem nowo utworzone agencje kontroli nie powinny nękać
zakładów wizjami lokalnymi, tylko współpracować dużo wcześniej i
pracować nad tym, co można zrobić, by w danym zakładzie produkcja była
bezpieczna.
– Ewentualnie wizyta kontrolerów może być ostatnim etapem. Dużo
wcześniej powinno się współpracować, żeby ustalić normy współdziałania.
To jest współdziałanie nas wszystkich na dobro konsumenta. Jesteśmy
przemysłem, z którego owoców codziennie korzysta 38 mln obywateli, w tym
naszych dzieci. My powinniśmy ustalać standardy i później tych
standardów przestrzegać – apelował.
Krzysztof Skierkowski, członek zarządu Mondelez International
RD&Q Sp. z o.o, był jednym z prelegentów debaty "Naturalność,
jakość, bezpieczeństwo – trzy filary produkcji i promocji polskiej
żywności", która odbyła się 6 listopada 2017 r. w ramach X Forum Rynku
Spożywczego i Handlu.
pełna lista aktualności
|