Zmiana przepisów o jakości handlowej - konfitury, powidła, dżemyW dniu 19 października 2017 r. w Dzienniku Ustaw zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.
Zmiany są
następujące:
- W konfiturach i konfiturach ekstra zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego
refraktometrycznie ma być nie mniejsza niż 60%;
- Uchyla się wymaganie, że zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
1) wyrobach określonych jako
"niskosłodzone", w tym: a)
dżemie i dżemie ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 50%, b)
konfiturach i konfiturach ekstra - wynosi nie więcej niż 45%, c)
galaretce i galaretce ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 32%;
- Umożliwia się stosowanie substancji
aromatycznych, naturalnych substancji aromatycznych i preparatów aromatycznych
w marmoladach oznakowanych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów” lub
innym oświadczeniem żywieniowym o takim samym znaczeniu dla konsumenta;
- Doprecyzowuje się definicję powideł śliwkowych;
- Doprecyzowuje się zapis dotyczący procesów suszenia
w odniesieniu do moreli lub śliwek używanych do wytwarzania dżemów.
Wyroby objęte zakresem rozporządzenia mogą być wytwarzane wg
dotychczasowych wymagań, zawierać w oznakowaniu określenie „niskosłodzony/a
oraz być wprowadzane do obrotu do dnia 1 października 2019 r. i pozostawać w
obrocie do dnia 1 października 2021 r.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|