Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana przepisów o jakości handlowej - konfitury, powidła, dżemy
W dniu 19 października 2017 r. w Dzienniku Ustaw zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 października 2017 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.

Zmiany są następujące:

  • W konfiturach i konfiturach ekstra zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie ma być nie mniejsza niż 60%;
  • Uchyla się wymaganie, że zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie w:
    1)  wyrobach określonych jako "niskosłodzone", w tym:
    a)  dżemie i dżemie ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 50%,
    b)  konfiturach i konfiturach ekstra - wynosi nie więcej niż 45%,
    c)  galaretce i galaretce ekstra - wynosi nie mniej niż 28% i nie więcej niż 32%;
  • Umożliwia się stosowanie substancji aromatycznych, naturalnych substancji aromatycznych i preparatów aromatycznych w marmoladach oznakowanych oświadczeniem „o obniżonej zawartości cukrów” lub innym oświadczeniem żywieniowym o takim samym znaczeniu dla konsumenta;
  • Doprecyzowuje się definicję powideł śliwkowych;
  • Doprecyzowuje się zapis dotyczący procesów suszenia w odniesieniu do moreli lub śliwek używanych do wytwarzania dżemów.


Wyroby objęte zakresem rozporządzenia mogą być wytwarzane wg dotychczasowych wymagań, zawierać w oznakowaniu określenie „niskosłodzony/a oraz być wprowadzane do obrotu do dnia 1 października 2019 r. i pozostawać w obrocie do dnia 1 października 2021 r.


Źródło: PFPŻ ZP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij