VIII Forum 100 - Doroczna Gala Przemysłu ŻywnościowegoPonad dwustu sześćdziesięciu przedstawicieli przemysłu żywnościowego oraz polityki, gospodarki, świata nauki i mediów wzięło udział w VIII „Forum 100” – Dorocznej Gali Przemysłu Żywnościowego zorganizowanej przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex” w dniu 19 października 2017 r.VIII
„Forum 100”, które zostało zorganizowane pod honorowym patronatem Wicepremiera,
Ministra Rozwoju i Finansów – Mateusza Morawieckiego, Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi – Krzysztofa Jurgiela oraz JM Rektora SGGW – prof. dr. hab.
Wiesława Bielawskiego, odbyło się w Auli Kryształowej Szkoły Głównej
Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Galę prowadzili Andrzej Gantner, dyrektor
generalny, członek zarządu PFPŻ ZP oraz Agnieszka Kępińska-Sadowska, członek
zarządu PFPŻ ZP.
Otwierając Galę „Forum 100” Małgorzata Skonieczna, prezes PFPŻ ZP zaznaczyła, że przemysł żywnościowy stanowi bardzo
ważną część polskiej gospodarki, której rozwój w ciągu ostatniej dekady nie
mógłby przebiegać tak dynamicznie, gdyby nie sukces eksportowy producentów i
przetwórców żywności.
|
Prezes Federacji odniosła
się także do działań przemysłu spożywczego podejmowanych w Polsce w ramach idei
odpowiedzialnego biznesu. W trakcie wypowiedzi zostały przywołane takie
przykłady jak Ogólnopolski Program Edukacyjny
„Trzymaj formę!” realizowany przez PFPŻ ZP we współpracy z Głównym
Inspektoratem Sanitarnym już od ponad 10 lat czy system samoregulacji reklamy żywności skierowanej do dzieci do lat 12. „Monitoringi
systemu przeprowadzone przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji potwierdziły,
że samoregulacja jest skutecznym rozwiązaniem w ograniczaniu reklam i wskazań
sponsorskich dot. artykułów spożywczych i napojów zawierających składniki,
których obecność w nadmiernych ilościach w codziennej diecie jest niewskazana” –
powiedziała Prezes PFPŻ ZP. Ponadto, pani Skonieczna poinformowała również o
prowadzeniu przez producentów licznych inicjatywa na rzecz obniżenia wartości
energetycznej diety polskiego społeczeństwa i optymalizacji składu produktów
spożywczych.
Do tematu sukcesu
polskiej gospodarki żywnościowej powrócili zaproszeni prelegenci: Jacek Bogucki
– Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski –
Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Poseł
Parlamentu Europejskiego, Łukasz Porażyński – Dyrektor Departamentu Współpracy
Międzynarodowej, Ministerstwo Rozwoju oraz Jerzy Plewa – Dyrektor Generalny DG
AGRI Komisji Europejskiej. W swoich wypowiedziach eksperci wielokrotnie
wskazywali na imponujący rozwój przemysłu rolno-spożywczego, jaki dokonuje się
nieprzerwanie od momentu przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Podkreślano
przy tym, że wysokie wyniki
eksportowe są efektem bardzo dobrego dopasowania się zarówno rolnictwa jak i
przetwórstwa do wymogów rynku unijnego oraz krajów trzecich, zarówno pod
względem jakości jak i ceny produktów żywnościowych.
W
trakcie Forum 100 został zorganizowany Panel dyskusyjny pt.: „Strategia rozwoju
eksportu polskiej żywności szanse i zagrożenia”, w trakcie, którego debatowano nad
uwarunkowaniami eksportu polskiej żywności - nad szansami, ale również
zagrożeniami, zarówno na rynkach UE jak i krajów trzecich. Do dyskusji zostały zaproszone
osoby, które bezpośrednio związane są z tworzeniem i realizowaniem strategii i
działań mających wspierać polski eksport:
- Jacek Bogucki – Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju
Wsi
- Łukasz Porażyński – Dyrektor
Departamentu Współpracy Międzynarodowej, Ministerstwo Rozwoju
- Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji
Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Poseł PE
- Prof. dr hab. Andrzej Kowalski – Dyrektor Instytutu Ekonomiki
Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
- Łukasz Hołubowski – Zastępca Dyrektora Generalnego,
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
- Andrzej Gantner – dyrektor generalny PFPŻ ZP, który
był również moderatorem panelu.
W
trakcie debaty prelegenci odpowiedzieli na pytania dotyczące m.in. obecnej
kondycji polskiego eksportu i jego tegorocznego największego sukcesu, zagrożeń dla
dalszego wzrostu wymiany handlowej w ciągu najbliższych 2-3 lat, a także
dostępnych specjalnie dla eksporterów produktach finansowych. Zastanawiano się
również, czy obecna sytuacja gospodarcza w UE sprzyja eksportowi polskiej
żywności oraz czy działania podejmowane przez UE w zakresie otwierania nowych
rynków zbytu poprzez umowy o wolnym handlu sprzyjają rozwojowi polskiej branży
spożywczej.
Podczas Dorocznej
Gali Przemysłu Żywnościowego miało także miejsce uroczyste wręczenie wyróżnień „PRO
POLONIA OPULENTA”.
Wyróżnienie to nadawane jest od 17 lat przez PFPŻ ZP osobom, instytucjom,
mediom i firmom z otoczenia przemysłu żywnościowego, za działania mające
szczególny pozytywny wpływ działanie i rozwój szeroko pojętego sektora
produkcji i przetwórstwa żywności. Kapitułę Wyróżnienia Pro Polonia Opulenta
tworzy Zarząd Polskiej Federacji Producentów Żywności, a kandydatury
wyróżnionych instytucji i osób zgłaszają członkowie organizacji.
W obecnej edycji
Kapituła Pro Polonia Opulenta postanowiła przyznać następujące
wyróżnienia:
- W kategorii - Pro Polonia Opulenta – nauka, prof.
dr. hab. Andrzejowi Kowalskiemu za wieloletnią działalność naukową
dotyczącą analizy ekonomicznej funkcjonowania gospodarki żywnościowej w
Polsce;
- W kategorii - Pro Polonia Opulenta – media, miesięcznikowi
„Przemysł Spożywczy” za merytoryczne i obiektywne przekazywanie informacji
związanych z przetwórstwem rolno-spożywczym w Polsce;
- W kategorii - Pro Polonia Opulenta – finanse, dla
Banku Pekao S.A. za działania na rzecz wspierania rozwoju przemysłu
żywnościowego w Polsce.
Spotkanie uświetnił
koncert gwiazdy wieczoru – Zespół De Mono.
Ideą „Forum 100” jest umożliwienie wymiany poglądów pomiędzy szerokim
kręgiem interesariuszy związanych z produkcją żywności w tym: przedstawicielami
firm żywnościowych, organizacjami samorządu gospodarczego, rolnictwa, parlamentarzystami,
eurodeputowanymi, administracją państwową, światem nauki i mediami.
Organizatorem „Forum 100”
była Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik
„Food-Lex”.
| Małgorzata Skonieczna, prezes PFPŻ ZP w trakcie uroczystego rozpoczęcia Gali „Forum 100” |
| | Jacek Bogucki – Wiceminister, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
| | Czesław Siekierski – Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego, Poseł PE |
| | Łukasz Porażyński – Dyrektor Departamentu Współpracy Międzynarodowej, Ministerstwo Rozwoju |
| | Jerzy Plewa – Dyrektor Generalny DG AGRI KE |
|
| Andrzej Gantner, dyrektor generalny, członek zarządu PFPŻ ZP oraz Agnieszka Kępińska-Sadowska, członek zarządu PFPŻ ZP - prowadzący Galę Forum 100 |
| | Uczestnicy Panelu dyskusyjnego pt.: „Strategia rozwoju eksportu polskiej żywności szanse i zagrożenia” |
| | Wyróżnienia „PRO POLONIA OPULENTA” |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
|
| Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
|
| Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
|
| Goście Forum 100 |
| | Goście Forum 100 |
| | | |
pełna lista aktualności
|