Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny cukru wsiadają na rollercoastera
Analitycy przewidują na koniec roku znaczne spadki cen cukru i wieprzowiny.

Eksperci z banków: Credit Agricole, PKO BP, BGŻ BNP Paribas, BZ WBK i Alior, po raz trzeci już przedstawili w comiesięcznym rankingu prognozy cen surowców rolnych. To efekt cyklu zapoczątkowanego przez „Rzeczpospolitą".

Przedstawione zwyżki i spadki cen odnoszą się do stanu z sierpnia. To najświeższe ceny podawane przez GUS. Stawki za wrzesień GUS przedstawi 20 października.

W centrum zainteresowania przemysłu spożywczego jest obecnie cukier – po dziesięciu latach w październiku Unia Europejska wycofała się z ograniczania produkcji tego surowca. Jak nieoficjalnie przyznają analitycy, prognozowanie jego cen stało się teraz wyzwaniem. Na koniec roku przewidywana jest nawet 10-proc. obniżka.

– Odbudowa światowych zapasów w połączeniu ze zniesieniem kwot cukrowych w UE w październiku sprzyja utrzymywaniu się jego cen w trendzie spadkowym – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole.

Więcej informacji: 
www.rp.pl/Przemysl-spozywczy/310129832-Ceny-cukru-wsiadaja-na-rollercoastera.html 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij