Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Pozasądowe metody rozwiązywania sporów konsumenckich w branży spożywczej w świetle nowych przepisów i dotychczasowych doświadczeń”Zorganizowana w dniu 27 września 2017 r. przez PFPŻ ZP oraz kwartalnik „Food-Lex” pod Honorowym Patronatem UOKiK konferencja miała na celu zjednoczenie środowiska związanego z pozasądowymi metodami rozwiązywania sporów konsumenckich oraz wymianę doświadczeń pomiędzy publicznymi i prywatnymi ADR-ami (ang. Alternative Dispute Resolution, Alternatywne systemy pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich).Zorganizowana w dniu 27 września
2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz
kwartalnik „Food-Lex” pod Honorowym Patronatem Urzędu Ochrony Konkurencji i
Konsumentów (UOKiK) konferencja miała na celu zjednoczenie środowiska
związanego z pozasądowymi metodami rozwiązywania sporów konsumenckich oraz
wymianę doświadczeń pomiędzy publicznymi i prywatnymi ADR-ami (ang. Alternative
Dispute Resolution, pol. Alternatywne systemy pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich).
W konferencji wzięło udział ponad 80 przedstawicieli
firm żywnościowych z całej Polski.
Konferencję otworzył Andrzej Gantner, dyrektor
generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Magdalena
Osińska, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP poprowadziła Konferencję i przedstawiła
część poświęconą planom utworzenia ADR-u żywnościowego.
Pierwszą prezentację pt. „Reklamacje
konsumenckie w branży spożywczej – praktyczne doświadczenia” wygłosiła pani
Blanka Mellova – Kierownik Centrum ds. Żywienia Nestle Polska S.A. W swojej
prezentacji Prelegentka zaznaczyła potrzebę szybkiego reagowania na
zastrzeżenia ze strony konsumenta, który jest coraz bardziej świadomy,
wymagający i niecierpliwy. Ponadto, w trakcie wystąpienia zostało wskazane, że
w ostatnich latach nastąpiło przeniesienie dialogu do mediów społecznościowych,
co spowodowało zmianę relacji oraz wymaga prowadzenia ciągłego monitoringu
potencjalnych miejsc publikowania wypowiedzi konsumentów.
Kolejną część pt. „Pozasądowe
rozwiązywanie sporów konsumenckich – w świetle regulacji UE” przestawiła pani Izabela
Szewczyk-Krzyżanowska – Zastępca Dyrektora Departamentu Ochrony Interesów
Konsumentów UOKiK. Prelegentka omówiła główne założenia systemu pozasądowego
rozwiązywania sporów konsumenckich w Unii Europejskiej, a także model ADR w
świetle ustawy z dnia 23 września 2016 r. o pozasądowym rozwiązywaniu sporów
konsumenckich. W trakcie prezentacji została także wyjaśniona rola Prezesa
UOKiK w systemie ADR, jak również zasady postępowania rejestrowego podmiotu
uprawnionego do pozasądowego rozwiązywania sporów oraz obowiązki podmiotów ADR.
Następnie panie mecenas dr Aleksandra Kunkiel-Kryńska oraz
Marta Gadomska-Gołąb, partnerzy współkierujący praktyką Consumer Product Compliance & Life Sciences w
kancelarii prawnej Wierzbowski Eversheds Sutherland przedstawiły prezentację
pt. „Nowe krajowe regulacje dotyczące pozasądowego rozwiązywania sporów
konsumenckich”. W trakcie wystąpienia zostały omówione różne aspekty obowiązków
przedsiębiorców, zarówno „przed”, jak i „po” złożeniu reklamacji przez
konsumenta, a także dodatkowe obowiązki wynikające z prowadzenia sprzedaż
on-line. Ponadto, uczestnicy konferencji uzyskali informacje dotyczące takich kwestii
jak złożenie wniosku o wszczęcie postępowania, odmowa rozpatrzenia sporu czy
przedawnienie. Ta część wywołała dyskusję uczestników konferencji, którzy
rozważali zakres spraw mogących być przedmiotem rozpoznawania przez ADR
dedykowany branży żywnościowej.
Pan Dariusz
Łomowski, Zastępca Dyrektora Departamentu Inspekcji Handlowej UOKiK omówił
następnie korzyści przystąpienia do systemu pozasądowego rozwiązywania sporów
konsumenckich wynikające z praktycznych doświadczeń Inspekcji Handlowej,
wskazując na takie zalety ADR-ów jak większa szybkość rozstrzygania sporów,
mniej sformalizowana forma i niższe koszty działania w porównaniu do
postępowania sądowego. W trakcie swojego wystąpienia pan Dyrektor poinformował
również, że główne zastrzeżenia konsumentów w obrocie żywnością dotyczyły,
m.in. niewłaściwej jakości żywności, braku lub nieprawidłowego oznakowania czy
prezentacji żywności, a także wydłużających się procedur reklamacyjnych.
Kolejną prezentację pt.
„Pozasądowe rozstrzyganie sporów przy Rzeczniku Finansowym - doświadczenia
praktyczne długoletniego funkcjonowania podmiotu ADR” przedstawił pan Paweł
Zagaj - Zastępca Rzecznika Finansowego. W swoim wystąpieniu Prelegent wyjaśnił
jakie jest prawne umocowanie Rzecznika Finansowego i jakie są jego zadania.
Ponadto, uczestnicy konferencji szczegółowo zapoznali się z podstawami prawnymi
i podstawowymi cechami dotyczącymi postępowań polubownych dotyczących sektora
finansowego.
Następnie pani Katarzyna
Martynowicz, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Praw Pasażerów Przyjazne Latanie
przedstawiła działania podmiotu ADR zajmującego się pozasądowym rozwiązywaniem
sporów pasażerów z liniami lotniczymi. Pani Prezes omówiła genezę powstania SPP
Przyjazne Latanie oraz historię powołania ADR w tej branży, a także podzieliła
się z uczestnikami konferencji praktycznymi doświadczeniami prywatnego podmiotu
ADR.
Ostatnią
prezentację pt. „Powołanie podmiotu ADR dla sektora żywnościowego przy Polskiej
Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców” omówiła reprezentująca PFPŻ
ZP pani mecenas Magdalena Osińska. W swoim wystąpieniu Prelegentka przedstawiła
założenia Sądu Polubownego przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek
Pracodawców, który Federacja planuje powołać na podstawie ustawy z dnia 23
września 2016 r. o pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich. Głównym
celem działalności ADR dla sektora żywnościowego byłoby rozpatrywanie sporów
konsumenckich dotyczących żywności, w tym dotyczących m.in. jakości produktów
żywnościowych, oznakowania środków spożywczych i komunikacji z konsumentem.
Zamknięcie konferencji nastąpiło
po dyskusji i serii dodatkowych pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
Dentons
Henkel AG & Co. KGaA
IFM
Electronic Sp. z o.o.
J.S.
Hamilton Poland S.A.
Siemens Sp. z o.o.
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy
RP
Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
Związek Polskich Przetwórców Mleka
Patroni medialni PFPŻ ZP:
„Food-Lex”
Gospodarka Mięsna
Mistrz Branży
Polskie Mięso
Portal www.pfpz.pl
Przegląd Mleczarski
Przegląd Piekarski i Cukierniczy
Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: