Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Branża mleczarska bije rekordy. Tyle firmy jeszcze nie zarobiły
Obserwowana w pierwszej połowie 2017 roku dobra koniunktura na światowym rynku przetworów mleczarskich oraz zwiększony wolumen przerobu surowca pozytywnie wpłynęły na wyniki finansowe branży w Polsce.

Według najnowszych danych Pont-Info przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób zwiększyły się w skali roku o 24,9 proc. do 16,5 mld zł. Osiągnięty przychód w omawianym czasie był zatem rekordowy - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas. 

Zwiększone przychody są przede wszystkim efektem wyższych cen uzyskiwanych za sprzedawane produkty. W pierwszej połowie br. średnie stawki zbytu masła w blokach były o 63 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Przeciętne ceny serów Edam były wyższe o 39 proc., zaś serów Gouda o 38 proc. Odtłuszczone mleko w proszku kosztowało natomiast średnio o 13 proc. więcej. Od kilku do kilkunastu procent droższe były też produkty płynne, takie jak mleko spożywcze, śmietana, czy jogurty.

Więcej informacji: Agropolska.pl

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij