|
AKTUALNOŚCI |
GIS w spr. działań podejmowanych w zw. z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilemPaństwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem.Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg).
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta. Biorąc pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017, która może jeszcze znajdować się w obrocie.
pełna lista aktualności
|
|
|
|