Prace Komisji Europejskiej zmierzające do uregulowania kwestii żywności dla sportowcówW ramach grupy roboczej Komisji Europejskiej ds. żywności dietetycznej trwają dyskusje na temat środków spożywczych zaspokajających zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców. Jest to kategoria środków dietetycznych wymieniona w załączniku 1 do dyrektywy ramowej 89/398/EWG, dla której planowano stworzenie dyrektywy specyficznej. Obecnie Komisja Europejska rewidując dyrektywę ramową musi zmierzyć się z problemem tej kategorii środków dietetycznych.W ramach dyskusji Komisja bierze pod uwagę następujące opcje działania w stosunku do tej kategorii środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego: A – brak działań na szczeblu Unii Europejskiej - Państwa członkowskie mogą utrzymać lub przyjąć krajowe środki wykonawcze; B – przyjąć Dyrektywę Komisji ustalającą specyficzne wymagania dla składu tych produktów – harmonizacja wymagań odnośnie składu i znakowania; C – zmienić dyrektywę ramową 89/398/EWG, wykreślając te produkty z załącznika 1; tzn. nie byłyby one przedmiotem odrębnej dyrektywy, ale mogłyby być wprowadzane do obrotu jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i podlegać procedurze powiadamiania właściwych urzędów państw członkowskich zgodnie z art. 9 ww. dyrektywy D – zmienić dyrektywę ramową 89/398/EEC wykluczając tę kategorię produktów z jej zakresu – produkty nie mogłyby być sprzedawane jako środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Ze wstępnego stanowiska Komisji Europejskiej wynika, że preferowanym rozwiązaniem jest przyjęcie specyficznego wertykalnego aktu prawnego regulującego skład i sposób znakowania produktów zaspokajających zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym. Większość przedstawicieli Państw członkowskich, w tym Polski, również opowiadała się za tym rozwiązaniem, argumentując swoją decyzję tym, że jest to bardzo ważna kategoria żywności, rynek tych produktów jest bardzo duży, często występują rozbieżności w kwalifikacji produktów między państwami członkowskimi oraz generalne trudności kwalifikacji produktów z pogranicza środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego – suplement diety, oraz dużym obciążeniem administracyjnym związanym z licznymi powiadomieniami zgodnie z art. 9.
Stworzenie dyrektywy z wymaganiami dla tej grupy produktów będzie bardzo trudne, pracochłonne i długotrwałe. Z raportu SCF z roku 2000/2001 wynika, że dwie kategorie produktów mogą być przydatne w żywieniu sportowców, tzn. produkty wysokowęglowodanowe oraz izotoniczne napoje dostarczające elektrolity. Odżywki dostarczające białka lub wolnych aminokwasów zostały uznane za niewpływające w większym stopniu na syntezę białek w organizmie niż prawidłowo zbilansowany posiłek. Jeśli chodzi o suplementy diety witaminowo- mineralne w opinii stwierdzono, że nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji.
pełna lista aktualności
|