Podawanie informacji o alergenach – wytyczne Komisji EuropejskiejKomisja Europejska opublikowała Zawiadomienie z dnia 13.7.2017 r. dotyczące przekazywania informacji o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wymienionych w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dokument ten ma pomóc przedsiębiorstwom
i urzędowym organom krajowym w stosowaniu wymagań rozporządzenia (UE) nr 1169/2011
dotyczących podawania informacji o obecności alergenów wymienionych w tym
rozporządzeniu (art. 9 ust. 1 lit. c) i załącznik II do rozporządzenia).
W wytycznych określono m.in.:
- Sposoby podawania informacji o alergenach dla żywności opakowanej (wg art. 21 w związku z art. 18 rozporządzenia) – uwzględniając różne
warianty produktów opakowanych, z przykładami oznakowania.
- Podawanie informacji o alergenach w odniesieniu do żywności
nieopakowanej.
Źródło: PFPŻ ZP
pełna lista aktualności
|