PepsiCo wzmacnia swoją pozycję na rynku słonych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej, otwierając dwie nowe linie produkcyjne w zakładach w Grodzisku i Tomaszowie MazowieckimFirma PepsiCo uruchomiła dwie nowe linie do produkcji słonych przekąsek w fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim. Modernizacja zakładów w Polsce pozwoli firmie PepsiCo zwiększyć zdolność produkcyjną przekąsek, w tym chipsów ziemniaczanych i chrupek kukurydzianych oraz rozszerzyć zakres produkcji. Chipsy ziemniaczane i chrupki kukurydziane produkowane w zmodernizowanych fabrykach Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim są dostarczane na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, w tym polski, czeski i słowacki.Nowa linia do produkcji chipsów ziemniaczanych w
Grodzisku Mazowieckim
Nowa linia do produkcji chipsów
ziemniaczanych Lay’s w należącej do PepsiCo fabryce Frito Lay w Grodzisku
Mazowieckim uzupełni trzy działające w tym zakładzie linie produkcyjne. Pozwoli
ona PepsiCo w Polsce zwiększyć moce produkcyjne o 45% rocznie. Ponadto w
zmodernizowanej fabryce w Grodzisku Mazowieckim zostanie stworzonych 80 nowych
miejsc pracy.
„Jesteśmy
dumni, że zakład Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim od wielu lat dynamicznie się
rozwija i obecnie jest jedną z najbardziej nowoczesnych tego typu fabryk w
Europie. Wraz z uruchomieniem nowej linii do produkcji chipsów ziemniaczanych
będziemy mogli znacząco zwiększyć produkcję chipsów ziemniaczanych,
odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na ten produkt w krajach Europy
Środkowo-Wschodniej” – powiedział Bernard Wierzbik,
Dyrektor Zakładu Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim, Grupa PepsiCo.
Fabryka Frito Lay w Grodzisku
Mazowieckim została uruchomiona w 1993 roku. W zakładzie produkowany jest szeroki
wybór chipsów ziemniaczanych Lay’s, które są dostarczane na potrzeby
konsumentów w Polsce, krajach bałtyckich, Czechach, Słowacji i na Węgrzech, ale
także na Ukrainie, w Niemczech, Rumunii i Chorwacji. W 2011 r. fabryka została
zmodernizowana i uruchomiono w niej nowe linie produkcyjne. Obecnie jest to
jeden z najbardziej nowoczesnych tego typu zakładów produkcyjnych w Europie.
Fabryka Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim zatrudnia blisko 460 osób. Dzięki
wdrożeniu jasnej strategii rozwoju, najnowocześniejszych technologii
produkcyjnych, wykwalifikowanej kadry zarządzającej i zaangażowanych
pracowników, zakład Frito Lay w Grodzisku Mazowieckim od wielu lat jest liderem
w grupie PepsiCo w rankingach efektywności wykorzystania linii produkcyjnych,
minimalizacji strat i ograniczania zużycia mediów (woda, gaz, energia
elektryczna) na potrzeby produkcji.
Nowa linia do produkcji chrupek kukurydzianych w
Tomaszowie Mazowieckim
Nowa linia do produkcji chrupek
kukurydzianych Cheetos w należącej do PepsiCo fabryce Frito Lay w Tomaszowie
Mazowieckim uzupełni sześć działających w tym zakładzie linii produkcyjnych.
Pozwoli ona PepsiCo w Polsce zwiększyć moce produkcyjne o 10% rocznie.
„Zakład
Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim w ciągu ostatnich kilku lat przeszedł znaczną
modernizację. Dzięki uruchomieniu nowej linii będziemy mogli oferować więcej chrupek
kukurydzianych konsumentom w Polsce i innych krajach w Europie Środkowo-Wschodniej”
– powiedział Krzysztof Dudziński, Dyrektor Zakładu Frito Lay w Tomaszowie
Mazowieckim, Grupa PepsiCo.
W 2006 roku PepsiCo przejęło firmę
Star Foods, producenta słonych przekąsek oraz jego zakład produkcyjny w
Tomaszowie Mazowieckim. W ciągu kolejnych czterech lat PepsiCo znacząco
zmodernizowało fabrykę, unowocześniło linie produkcyjne oraz infrastrukturę w
zakładzie, dzięki czemu obecnie jest on o wiele bardziej wydajny. Fabryka Frito
Lay w Tomaszowie Mazowieckim produkuje słone przekąski, w tym szeroki wybór chrupek
kukurydzianych Cheetos, które są oferowane konsumentom w Polsce, Czechach i Słowacji.
Warto wiedzieć:
- W
latach 2009-2015 PepsiCo zmodernizowało zakłady produkcyjne Frito Lay w
Grodzisku Mazowieckim i Tomaszowie Mazowieckim, dzięki czemu obecnie zużywają
one o wiele mniej energii i wody. Ponadto ponad 99% odpadów wytwarzanych w tych
zakładach podlega recyklingowi. Więcej informacji jest dostępnych tutaj
- Należąca
do PepsiCo spółka Frito Lay Poland, która produkuje słone przekąski, koncentruje
się na długotrwałej współpracy z polskimi rolnikami uprawiającymi ziemniaki
przemysłowe. Ten naturalny surowiec jest wykorzystywany do produkcji chipsów
ziemniaczanych. Więcej informacji jest
dostępnych tutaj.
od lewej strony: Bernard Wierzbik, Dyrektor zakładu Frito Lay w
Grodzisku Mazowieckim; Piotr Galiński, 1. Zastępca Burmistrza Grodziska
Mazowieckiego; Marek Wieżbicki, Starosta Powiatu Grodziskiego.
od lewej strony: Mirosław Kukliński, Starosta Tomaszowski;
Krzysztof Dudziński, Dyrektor zakładu Frito Lay w Tomaszowie Mazowieckim;
Marcin Witko, Prezydent Tomaszowa Mazowieckiego.
pełna lista aktualności
|