Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Co zrobić żeby Polacy chcieli kupować wołowinę?
Dlaczego Polacy konsumują rocznie zaledwie 1.2 kilograma wołowiny per capita, gdy na przykład w przypadku Francji jest to 28 kilogramów? W Warszawie w dniach 17-18 lipca organizowane będzie bezpłatne szkolenie dla sprzedawców stoisk mięsnych, ich kierowników oraz właścicieli delikatesów mięsnych. Członkowie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego chcąc poszerzać wiedzę sprzedawców na temat wołowiny, jej ekspozycji oraz właściwych technik sprzedaży, zapraszają zainteresowane osoby do wzięcia udziału w dwudniowym szkoleniu prowadzonym przez wybitnych ekspertów.

Świadomy, znający produkt sprzedawca to skarb. Konsument ufa sprzedawcy ekspertowi i oczekuje od niego porady. Bardzo niski poziom świadomości sprzedawcy na temat wołowiny przekłada się na niski poziom jej sprzedaży. PZPBM jako ekspert od wołowiny wysokiej jakości chce zmieniać poziom świadomości przedstawicieli handlu bezpośredniego i przy wsparciu ekspertów przekazać wiedzę na temat wartości zdrowotnych, odżywczych i smakowych dobrej wołowiny, nauczyć odpowiedniej komunikacji z klientem oraz o metodach atrakcyjnej ekspozycji mięsa w sklepie.

 

Wśród wybitnych ekspertów, którzy wystąpią podczas szkolenia należy wymienić między innymi Jerzego Wierzbickiego – prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz przewodniczącego Grupy Roboczej Promocja Copa Cogeca w Grupie Dialogu Społecznego Jakość i Promocja przy Komisji Europejskiej. Wygłosi on prelekcję na temat wołowiny wysokiej jakości z certyfikatem QMP oraz na temat trendów na światowych rynkach w zakresie produkcji, konsumpcji i promocji mięsa wołowego wysokiej jakości.

 

O zaletach mięsa wołowego, walorach zdrowotnych i odżywczych opowie znakomity naukowiec dr hab. inż., prof. nadzw. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, której dyscyplina naukowa to „Technologia żywności i żywienia”.

 

Głos zabierze także Józef Wojewódzki, producent żywca z certyfikatem, młody rolnik, który w swoim gospodarstwie stawia na dobrostan zwierząt, najwyższą jakość pasz i najlepsze rasy bydła mięsnego do produkcji kulinarnej wołowiny.

 

Podstawowa wiedza teoretyczna będzie stanowić wstęp do zajęć praktycznych. W ich trakcie uczestnicy szkolenia będą uczyć się odpowiedniej ekspozycji mięsa w ladzie chłodniczej tak, aby zachęcić konsumentów do jej kupna. Dowiedzą się o właściwych sposobach porcjowania mięsa pod okiem wybitnego specjalisty ds. ekspozycji mięsa w ladzie tradycyjnej – Edwarda Nowaka. Odbędą się także warsztaty kulinarne mistrza kuchni – Grzegorza Kazubskiego, które nauczą jak należy prawidłowo przygotowywać mięso i dobierać odpowiednie techniki kulinarne do poszczególnych elementów wołowych.

 

W trakcie szkolenia będzie także czas na integrację oraz wymianę doświadczeń na świeżym powietrzu podczas uroczystej kolacji przygotowanej przez mistrzów grillowania. Osoby zainteresowane wzięciem udziału w szkoleniu zapraszamy na stronę internetową www.qmpbeef.eu, na której znajduje się program wydarzenia oraz formularz zgłoszeniowy – ilość miejsc jest ograniczona.

 

Szkolenie sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij