Co zrobić żeby Polacy chcieli kupować wołowinę?Dlaczego Polacy konsumują rocznie zaledwie 1.2 kilograma wołowiny per capita, gdy na przykład w przypadku Francji jest to 28 kilogramów? W Warszawie w dniach 17-18 lipca organizowane będzie bezpłatne szkolenie dla sprzedawców stoisk mięsnych, ich kierowników oraz właścicieli delikatesów mięsnych. Członkowie Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego chcąc poszerzać wiedzę sprzedawców na temat wołowiny, jej ekspozycji oraz właściwych technik sprzedaży, zapraszają zainteresowane osoby do wzięcia udziału w dwudniowym szkoleniu prowadzonym przez wybitnych ekspertów.Świadomy, znający produkt sprzedawca to skarb. Konsument ufa
sprzedawcy ekspertowi i oczekuje od niego porady. Bardzo niski poziom
świadomości sprzedawcy na temat wołowiny przekłada się na niski poziom jej
sprzedaży. PZPBM jako ekspert od wołowiny wysokiej jakości chce zmieniać poziom
świadomości przedstawicieli handlu bezpośredniego i przy wsparciu ekspertów
przekazać wiedzę na temat wartości zdrowotnych, odżywczych i smakowych dobrej
wołowiny, nauczyć odpowiedniej komunikacji z klientem oraz o metodach
atrakcyjnej ekspozycji mięsa w sklepie. Wśród wybitnych ekspertów, którzy wystąpią podczas szkolenia należy
wymienić między innymi Jerzego Wierzbickiego – prezesa Polskiego
Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz przewodniczącego Grupy Roboczej
Promocja Copa Cogeca w Grupie Dialogu
Społecznego Jakość i Promocja przy Komisji Europejskiej. Wygłosi on
prelekcję na temat wołowiny wysokiej jakości z certyfikatem QMP oraz na
temat trendów na światowych rynkach w zakresie produkcji, konsumpcji i promocji
mięsa wołowego wysokiej jakości. O zaletach mięsa wołowego, walorach zdrowotnych i odżywczych
opowie znakomity naukowiec dr hab. inż., prof.
nadzw. Agnieszka Wierzbicka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SGGW, której dyscyplina naukowa to „Technologia żywności i żywienia”. Głos zabierze także Józef Wojewódzki, producent żywca z
certyfikatem, młody rolnik, który w swoim gospodarstwie stawia na dobrostan
zwierząt, najwyższą jakość pasz i najlepsze rasy bydła mięsnego do produkcji
kulinarnej wołowiny. Podstawowa
wiedza teoretyczna będzie stanowić wstęp do zajęć praktycznych. W ich trakcie
uczestnicy szkolenia będą uczyć się odpowiedniej ekspozycji mięsa w ladzie
chłodniczej tak, aby zachęcić konsumentów do jej kupna. Dowiedzą się o
właściwych sposobach porcjowania mięsa pod okiem wybitnego specjalisty ds.
ekspozycji mięsa w ladzie tradycyjnej – Edwarda Nowaka. Odbędą się także
warsztaty kulinarne mistrza kuchni – Grzegorza Kazubskiego, które nauczą jak
należy prawidłowo przygotowywać mięso i dobierać odpowiednie techniki kulinarne
do poszczególnych elementów wołowych. W
trakcie szkolenia będzie także czas na integrację oraz wymianę doświadczeń na
świeżym powietrzu podczas uroczystej kolacji przygotowanej przez mistrzów
grillowania. Osoby zainteresowane wzięciem
udziału w szkoleniu zapraszamy na stronę internetową
www.qmpbeef.eu, na której znajduje się program
wydarzenia oraz formularz zgłoszeniowy – ilość miejsc jest ograniczona. Szkolenie
sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.
pełna lista aktualności
|