Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywności Jachranka/k Warszawy 24 – 25 maja 2017 r.W dniach 24 – 25 maja 2017 r. w Jachrance/ k Warszawy odbyła się dwudniowa „Akademia Food-Lex - jakość i bezpieczeństwo żywności” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik prawa żywnościowego „Food-Lex”.Konferencja dotyczyła kluczowych kwestii z zakresu bezpieczeństwa i jakości żywności, a wzięło w niej udział ponad trzydziestu przedstawicieli przemysłu spożywczego.
Akademię prowadziła
Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji Polskiej Federacji Producentów
Żywności Związku Pracodawców i z-ca redaktora naczelnego „Food-Lex”.
W pierwszym
wykładzie Akademii pani Urszula Grzelecka reprezentująca Bureau Veritas Polska Sp.
z o.o. omówiła nowości w systemach certyfikacji FSSC 22000, BRC i IFS. W swojej
prezentacji ekspertka wyjaśniła, jaki był cel rewizji systemów i jakie nowe
wymagania zostały wprowadzone w poszczególnych certyfikacjach.
Następnie pani Joanna Gajda-Wyrębek z Zakładu
Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego
Zakładu Higieny omówiła prezentację pt. „Przewodniki Komisji Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych”. W
swoim wystąpieniu prelegentka omówiła szczegółowo projekt przewodnika KE
dotyczący zasady przenoszenia, w tym
zasadę przenoszenia w produktach złożonych oraz zasadę odwrotnego
przenoszenia. Uczestnicy Akademii mieli również możliwość zapoznania się z
wyjątkami w stosowaniu zasady przenoszenia oraz praktycznymi przykładami znakowania
środków spożywczych w zakresie substancji dodatkowych. Ponadto, pani
Gajda-Wyrębek przedstawiła przyjęte, jak i opracowywane Przewodniki Komisji
Europejskiej dotyczące substancji dodatkowych.
Aktualne prace legislacyjne z
zakresu materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywością istotne z punktu
widzenia przedsiębiorstw spożywczych omówiła pani Marzena Pawlicka z
Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny. W trakcie prezentacji zostały omówione najnowsze
zmiany rozporządzenia (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw
sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz inicjatywy państw członkowskich
i Komisji Europejskiej dotyczące zadrukowanych materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Ekspertka przedstawiła również aktualny
status prac legislacyjnych w zakresie autoryzacji procesów recyklingu tworzyw
sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Następnie pani Dorota Kozłowska z PFPŻ ZP omówiła aktualne prace krajowe
i Komisji Europejskiej w zakresie znakowania produktów spożywczych. Dzięki tej prezentacji
uczestnicy Akademii zapoznali się z trwającymi pracami nad oznakowaniem „Wolne
od GMO”, jak również z wytycznymi PFPŻ ZP dotyczącymi oświadczeń żywieniowych w
zakresie cukrów wg Załącznika do rozporządzenia nr 1924/2006. Ponadto,
przedstawione zostały kwestie podawania informacji o pochodzeniu produktów, jak
również francuski system znakowania wartością odżywczą.
Kolejna prezentację pt. „Materiały konstrukcyjne sensoryki ifm
przeznaczone do kontaktu z żywnością. Certyfikaty i dopuszczenia urządzeń ifm
dedykowanych do stosowania w przemyśle spożywczym” omówił pan Marcin Strzelecki
reprezentujący firmę Ifm electronic Sp. z o.o. W swoim wystąpieniu pan Strzelecki
przedstawił nową serię przewodów EVF stosowanych w przemyśle spożywczym. Zaprezentowane
zostały także testy wewnętrzne, jakim poddawane są czujniki ifm electronic,
czyli m.in. test szoku termicznego, udarowy, mycia wysokociśnieniowego,
wibracji i test w kotle parowym.
Drugi dzień Akademii tematem „Sztuka wojny w mikrobiologii przemysłowej, czyli
o jaką broń wzbogaciliśmy się od czasów Ludwika Pasteura” otworzyła pani Małgorzata
Stachowiak reprezentująca firmę Hamilton Poland S.A. Uczestnicy spotkania w trakcie
wykładu uzyskali informacje m.in. na temat różnych rodzajów odporności bakterii
na warunki środowiskowe oraz zastosowania biotechnologii w służbie
mikrobiologii.
Następnie pan Andrzej Starski, Kierownik Pracowni Oceny Zanieczyszczeń
Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny omówił aktualne prace legislacyjne
dotyczące akrylamidu oraz estrów 3-MCPD i innych zanieczyszczeń żywności. W
trakcie wykładu został omówiony szczegółowo projekt rozporządzenia Komisji
Europejskiej nt. akryloamidu, a także trwające dyskusje państw członkowskich.
Ponadto, uczestnicy Akademii mieli okazję zapoznać się z opiniami Europejskiego
Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w przedmiotowym zakresie.
„Prace urzędu EFSA istotne z punktu widzenia przemysłu spożywczego”
omówiła następnie pani Iwona Wiśniewska, Kierownik Polskiego Punktu
Koordynacyjnego Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)
zlokalizowanego w Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Prelegentka przedstawiła
prace Panelu NDA ds. produktów dietetycznych, żywienia i alergii ze szczególnym
uwzględnieniem suplementów oraz żywieniowych wartości referencyjnych. Uczestnicy
Akademii dowiedzieli się również o trwających pracach EFSA w zakresie
składników alergicznych, nowej żywności oraz żywności specjalnego przeznaczenia
medycznego.
Kolejne wystąpienie pt. „Informacje o produktach spożywczych w mediach i
portalach internetowych – zagadnienia praktyczne” wygłosili adwokat Marcin
Tomasik wraz z panią Aleksandrą Bajdak reprezentujący Kancelarię Tomasik
Jaworski Sp.p. W trakcie prezentacji została omówiona specyfika komunikacji w
mediach internetowych, jak również możliwości ochrony praw w przypadku
nierzetelnej prezentacji produktu. Prelegenci przedstawili szczegółowo wybrane
środki ochrony prawnej oraz możliwości ochrony i dochodzenia swoich praw.
Pan Rafał Bień reprezentujący firmę Siemens Sp.
z o.o. przedstawił następnie prezentację pt. „Nowoczesne systemy identyfikacji
w aplikacjach zapewniających jakość i bezpieczeństwo żywności”. Ekspert omówił
znaczenie doboru odpowiedniego systemu identyfikacji dla każdego z procesów, w
tym zarządzania łańcuchem dostaw, śledzenia produktów i kontroli produkcji.
Ponadto, zostały podane praktyczne aspekty zastosowania systemów identyfikacji
w przemyśle spożywczym.
Ostatnim wystąpieniem była prezentacja pani Doroty Kozłowskiej z PFPŻ ZP
pt. „Wytyczne Codex Alimentarius dotyczące wirusów w żywności – zapisy, na
które warto zwrócić uwagę”. Uczestnicy Akademii mieli okazję zapoznać się z charakterystyką
i sposobami zapobiegania zakażeniom wirusem Norowirus (NoV) oraz wirusem
zapalenia wątroby typu A (HAV).
Na zakończenie Akademii chętni uczestnicy mogli sprawdzić swoją wiedzę w
teście odnoszącym się do wiadomości przekazanych w trakcie wykładów.
Partnerzy
Strategiczni PFPŻ ZP:
- Henkel AG & Co. KGaA
- Ifm electronic Sp. z o .o.
- J.S. Hamilton Poland S.A.
- DENTONS
- Siemens
Sp. z o.o.
Partner
Akademii:
- Bureau
Veritas Polska Sp. z o.o.
Patroni
Akademii:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy RP
- System
Gwarantowanej Jakości Żywności „QAFP”
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Związek
Polskie Mięso
Patroni
medialni:
- Kwartalnik
„Food-Lex”
- Gospodarka
Mięsna
- Mistrz
Branży
- Nowy
Przegląd Mleczarski
- Polskie
Mięso
- Portal
www.pfpz.pl
- Przegląd
Mleczarski
- Przegląd
Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł
Spożywczy
Galeria: | Dorota Kozłowska - dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i z-ca redaktora naczelnego „Food-Lex” |
| | Urszula Grzelecka - Bureau Veritas Polska Sp. z o.o. |
| | Joanna Gajda-Wyrębek - Zakład Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH |
| | Marzena Pawlicka - Zakład Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH |
| | Marcin Strzelecki - ifm electronic Sp. z o.o. |
|
| Małgorzata Stachowiak - Hamilton Poland S.A. |
| | Andrzej Starski - Pracownia Oceny Zanieczyszczeń Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH |
| | Iwona Wiśniewska - Polski Punkt Koordynacyjny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA |
| | Marcin Tomasik - Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p. |
| | Aleksandra Bajdak- Kancelaria Tomasik Jaworski Sp.p. |
|
| Rafał Bień - Siemens Sp. z o.o. |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
|
| Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | Uczestnicy Akademii |
| | |
pełna lista aktualności
|