Ograniczenie ilości marnowanej żywności – rezolucja Parlamentu EuropejskiegoPosłowie Parlamentu Europejskiego proponują działania, które mają doprowadzić do stanu, że w 2030 roku ilość marnowanej żywności w UE, czyli 88 mln ton rocznie, zmniejszy się o połowę.
Ma to nastąpić poprzez ograniczenie restrykcji odnoszących się do
darowizn żywności oraz do rozwiania wątpliwości dotyczących oznaczeń daty
minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia.
Rezolucję
przyjęto w głosowaniu we wtorek 16 maja 2017 r. 623 głosami za, przy 33 głosach
przeciw i 20 wstrzymujących się od głosu.
Posłowie
wzywają państwa członkowskie UE do przyjęcia środków umożliwiających
zmniejszenie ilości marnowanej żywności o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku
(w porównaniu do 2014). Jest to cel wprowadzony przez Parlament do przepisów
dotyczących odpadów, przyjętych w marcu b.r.
W rezolucji
wskazano, że władze krajowe oraz zaangażowane strony powinny lepiej edukować
konsumentów i pomóc im w zrozumieniu oznaczeń daty minimalnej trwałości („najlepiej
spożyć przed końcem”) i terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do"),
z naciskiem na fakt, że można jeść produkty po upłynięciu daty minimalnej
trwałości.
Posłowie
zwrócili się do Komisji Europejskiej o zbadanie powiązania między oznaczeniem
daty a zapobieganiem marnowaniu żywności.
Ułatwianie
darowizn żywności
Komisja Europejska
powinna również zaproponować zmiany w dyrektywie o VAT, w celu autoryzacji
zwolnienia darowizn żywności z VAT, dodano w tekście.
Europejski Fundusz
Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) powinien być użyty do finansowania
infrastruktury magazynowania i transportu darowanej żywności.
Źródło:
Parlament Europejski
pełna lista aktualności
|