Zbożowy zawrót głowyModa lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?Jak
podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu
edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo” – „Produkty zbożowe to
doskonałe źródło węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. To właśnie z nich czerpiemy energię na cały dzień i mamy siłę mierzyć się z zadaniami w pracy czy w szkolę. W ich wnętrzu skrywa
się również bogactwo składników mineralnych oraz witamin z grupy B - odpowiedzialnych
głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobry nastrój i naszą sprawność intelektualną”.
Dziś
na szeroką skalę uprawiane są takie zboża jak pszenica zwyczajna, pszenżyto,
jęczmień, żyto, owies i mieszanki tych zbóż. To z nich wytwarza się najwięcej
produktów zbożowych w Polsce. Choć na przestrzeni lat zdominowały one światowy rynek
rolny, dziś swój renesans przeżywają także starożytne odmiany i gatunki zbóż.
Do łask wraca amarantus, komosa ryżowa czy kamut. Co je wyróżnia na tle
przemysłowo uprawianych odmian? Przede wszystkim forma uprawy, która zazwyczaj
jest ekologiczna. Ponadto są one bogate w składniki mineralne i odżywcze. Zatem
poznajmy je bliżej[1],[2]:
- Orkisz, czyli dokładnie pszenica
orkisz, to jeden z najstarszych gatunków pszenicy. Ziarna orkiszu są źródłem cennych
składników mineralnych takich jak cynk, potas, wapń, żelazo oraz witamin z
grupy B i PP. Regularne spożywanie orkiszu korzystnie wpływa na układ krążenia
oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Farro, czyli pszenica płaskurka. To
kolejny starożytny gatunek pszenicy, który ponownie wraca do łask. W jej
składzie znajdziemy cenne składniki mineralne i witaminy, w szczególności te z
grupy B. Z ziaren płaskurki wytwarzana jest kasza, mąka, a z niej np. ekologiczne pieczywo.
- Kamut, inaczej pszenica Khorsan, czyli najstarszy
gatunek pszenicy. Ceniona za swój słodki, lekko orzechowy smak. Zboże to
świetnie sprawdza się w wypiekach oraz jako dodatek do sałatek i sosów.
- Amarantus, inaczej szarłat, jest
produktem bezglutenowym, dlatego sprawdzi się w diecie osób nietolerujących glutenu.
Ponadto stanowi ważne źródło łatwo przyswajalnego białka oraz błonnika. Nasiona
amarantusa są bogate w biopierwiastki tj. wapń, fosfor, potas, magnez, kobalt,
jod i żelazo, którego zawierają więcej niż nasiona roślin strączkowych, a nawet
mięso. Pamiętajmy jednak aby wspierać przyswajalność żelaza zawartego w
roślinach przez dodatek składników bogatych w witaminę C.
- Proso, przetwarzane najczęściej na mąkę
lub kaszę jaglaną. Ma w swoim składzie witaminy z grupy B i E oraz potas, wapń,
magnez. Proso korzystnie wpływa na żołądek, śledzionę i wzmacnia nerki.
- Quinoa, znana bardziej jako komosa
ryżowa. Wyróżnia się na tle innych zbóż między innymi zawartością aż 9
niezbędnych aminokwasów, pozytywnie wpływa na naszą odporność i ogólne
samopoczucie. Ponadto komosa ryżowa zawiera witaminy z grupy B, fosfor, żelazo
i wapń.
Owsiane, orkiszowe, ryżowe…
Jeśli
mleko, to tylko od krowy? Niekoniecznie! Dziś na sklepowych półkach bez
problemu znajdziemy roślinne zamienniki, które potocznie nazywane mlekiem,
stanowią tak jak mleko krowie źródło witamin i składników mineralnych np. dla
osób na diecie wegańskiej. Wśród wielu typów tego roślinnego napoju, można
wymienić np. orkiszowe, owsiane, ryżowe czy powstałe z komosy ryżowej. Takie mleka są dobrym rozwiązaniem nie tylko dla wegan - dzięki
nieobecności laktozy w składzie, stanowią świetne rozwiązanie dla osób nietolerujących
tego cukru. Z łatwością też przygotujemy je samodzielnie w domu, wystarczy np.
zmielone płatki owsiane zalać ciepłą wodą, odstawić na około pół godziny i
następnie odsączyć.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program
edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj
smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu
prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania
posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu
promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania
żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział
blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią
strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować
wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu
i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister
Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk
Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji.
Kontakt dla mediów:
Ewelina Łukasiak, Patrycja Cieślowska,
Wiktoria Szwejk
zsiz@synertime.pl
tel. 664 904 605
[2]
K.Ratusz, M.Wirkowska, Charakterystyka
nasion i lipidów amarantusa, s.29