Dobrane pary prosto z natury!Wiele słyszy się o diecie rozdzielnej i nie łączeniu produktów z różnych grup piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, ale czy takie działanie ma swoje naukowe uzasadnienie? Jak powinno dobierać się produkty, by przynosiły tylko korzyści dla naszego organizmu? Gdzie szukać inspiracji?Dzielić czy nie dzielić?
Nieustanie
zastanawiamy się, czy polski tradycyjny obiad, złożony z mięsa i ziemniaków to odpowiedni
wybór na popołudniowy posiłek. Czy
metoda nie łączenia składników odżywczych w jednym posiłku jest zalecana przez specjalistów? Swoje rozważania warto
rozpocząć od poznania fizjologii własnego organizmu oraz sprawdzenia składu
spożywanych produktów. Wówczas zdamy sobie sprawę, że zasady diety rozdzielnej niekoniecznie
mają swoje naukowe uzasadnienie.
Po
pierwsze, niemal we wszystkich produktach występują zarówno białka, tłuszcze i
węglowodany - tylko w różnych proporcjach.
Wyjątek stanowią oleje. Zatem do
ich trawienia konieczny jest udział wszystkich enzymów, które produkowane są w
specyficznych dla siebie miejscach układu pokarmowego. Co więcej, łączenie może przynieść nam wiele korzyści, jeśli
tylko wiemy jakie składniki wzajemnie wspierają swoje wchłanianie i działanie.
Ponadto
jak wyjaśnia Katarzyna Zadka, ekspert
programu edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo” – Na poziomie fizjologicznym nie posiadamy
zdolności identyfikacji produktu, który jemy. Organizm rozpoznaje jedynie składniki
pokarmowe w nim zawarte. A wydzielanie enzymów trawiennych zaczyna się już w
momencie, kiedy widzimy pokarm i czujemy jego zapach, czyli jeszcze zanim zaczniemy
jeść. Sam proces trawienia składników odżywczych wymaga udziału różnych
enzymów, znajdujących się w konkretnych miejscach układu pokarmowego. Zatem węglowodany
zaczynamy trawić już w jamie ustnej, białka w żołądku, a tłuszcze dopiero w jelitach.
Mądrość natury
Natura,
niczym artysta tworzy doskonałe połączenia, które powinny być dla nas najlepszą
inspiracją przy kreowaniu własnych kompozycji. Dobiera składniki tak, by ich
wchłanianie było jak najbardziej optymalne. Przykładów takich połączeń wcale
nie musimy długo szukać. Warte uwagi są chociażby jajka – nie bez powodu
nazywane często kapsułą życia. Zawierają niemal komplet witamin i składników
odżywczych. A odpowiednia ilość lecytyny w nich zawartej w stosunku do
cholesterolu, nie wpływa negatywnie na profil lipidowy człowieka. Bez obaw
możemy sięgać po ten zdrowy przysmak. Ważną rolę pełnią również tłuszcze. Z
uwagi, że rozpuszczają się w nich niektóre witaminy, nie może ich zabraknąć w
tym procesie. Wobec tego w olejach znajdziemy witaminę E, w maśle witaminę A, a
w śledziu witaminę D. Podobnie jest z produktami
zbożowymi, które zawierają witaminy z grupy B m.in: tiaminę, niacynę i
pirydoksynę, a to właśnie one są niezbędne do prawidłowego metabolizmu
węglowodanów zawartych w tych produktach.
Ty też możesz działać
jak natura
Pragniemy
żyć zdrowo i zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, dlatego dobrze jest inspirować się naturalnymi połączeniami! Jeśli
chcemy zwiększyć przyswajalność żelaza, warto włączyć do diety produkty
zawierające kwas foliowy i witaminę C. Taki zestaw znajdziemy na przykład w
popularnych burakach. Obecność tych dwóch składników w jednym posiłku
gwarantuje uzyskanie najlepszych efektów. Na przykład do obiadu z mięsem,
fasolą czy szpinakiem wystarczy dodać świeżą paprykę, pomidory, kapustę lub przed
podaniem skropić danie cytryną czy posypać świeżą natką pietruszki. Warzywa najlepiej
spożywać w towarzystwie dobrego oleju roślinnego – rzepakowego, lnianego czy
oliwy. Dzięki temu nasz organizm lepiej przyswoi rozpuszczalną w
tłuszczach prowitaminę A i likopen – barwnik znajdujący się w
czerwonych warzywach i owocach, będący antyoksydantem. Z kolei do lepszego
przyswajania wapnia zawartego np. w kefirze, konieczna jest witamina D. Doskonałym
sposobem na dostarczenie jej do organizmu w naturalny sposób jest na przykład spożywanie
produktów mlecznych na wiosennym słońcu. Takie połączenie jest nie tylko zdrowe,
ale i przyjemne.
***********************************************
„Żyj smacznie i zdrowo” to program
edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj
smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu
prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania
posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu
promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania
żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział
blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią
strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować
wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu
i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister
Edukacji Narodowej, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk
Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Ośrodek Rozwoju Edukacji.
Kontakt dla mediów:
Ewelina Łukasiak, Patrycja Cieślowska
zsiz@synertime.pl
tel. (22)
544 05 16
pełna lista aktualności
|