Znamy laureatów konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Warsaw 2017!Ponad 150 produktów spożywczych w jedenastu kategoriach walczyło wczoraj o medale i wyróżnienia targowe. Propozycje producentów i przetwórców przeszły oczekiwania wszystkich, a wysublimowane efekty smakowe i zapachowe zaskoczyły nawet wymagające kubki smakowe profesjonalistów zasiadających w Jury. Dzisiaj podczas spotkania z mediami zostały ogłoszone wyniki.Jury w składzie Jarosław Uściński (Przewodniczący Jury,
Prezes OSSKiC), Mirosław Reszczyk (Firma Janex, członek Zarządu OSSKiC),
Zbigniew Łęgowski (Szef kuchni hotelu Hilton, członek OSSKIC), Agnieszka
Szpaderska (manager Targów) przez wiele godzin, w gościnnych progach restauracji Moonsfera, degustowało i oceniało specjały
krajowe i zagraniczne.
Przyznano dziewięć złotych medali, dwanaście wyróżnień,
dwie nagrody w kategorii „debiuty” – krajowy i zagraniczny, ale jak powiedział,
ogłaszając wyniki, Przewodniczący Jury Jarosław Uściński, wszystkie produkty były wyjątkowej jakości, często oryginalne w smaku i niebanalnie opakowane. Nasze upodobania kulinarne są bardzo różne, ale widać
że rynek branży spożywczej jest czujny i otwarty i stara się sprostać wyzwaniom.
Przedstawiamy listę laureatów Konkursu o Złoty Medal Targów
WorldFood Warsaw 2017:
1.
Żywność ekologiczna
Złoty Medal: Czarny
czosnek BIO, firmy Pięć Przemian Simpatiko s.c.
Wyróżnienie: Świeży daktyl Fresh Dates Medjool, rozmiar Large, 100% BIO, firmy
Organic House
Wyróżnienie: Ekologiczny olej rzepakowy uniwersalny, firmy Złoto Polskie Marek
Wolniak
2.
Przetwory owocowe i warzywne, produkty
pochodzenia roślinnego
Złoty Medal: Salsa paprykowa z chili i czosnkiem , firmy SPO Twój Ogród
Przemysław Koszałkowski
Wyróżnienie:
olej z nasion konopi tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany, firmy
Olejowy Raj
Wyróżnienie:
musztarda wąsoska miodowa, firmy Ogródek
Dziadunia
Wyróżnienie: pasztet selerowy wegetariański, firmy Pracownia Mniam Sp. z o.o.
Wyróżnienie: mąka orkiszowa, firmy Bio Life
3.
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia
zwierzęcego
Złoty Medal: Levant Salami, firmy Salbac
SA
4.
Produkty mleczarskie
Złoty Medal: Twaróg Klimek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej, firmy Kujawska
Spółdzielnia Mleczarska
5.
Wyroby piekarnicze, cukiernicze, słodycze,
przekąski
Złoty Medal: Czekolada
Miód Malina Chili, firmy Healthy Food Park Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Chałwa Lniana Żurawinowa, firmy GJ-GACA Janusza Gaca
Wyróżnienie: Chleb Żytni, firmy Piekarnia „Prawdziwy Chleb”
6.
Produkty mrożone i dania gotowe
Złoty Medal: Ekologiczny bigos wegański, firmy Farma Świętokrzyska
7. Napoje
Złoty Medal: Sok 100% z wiśni tłoczony,
firmy Tłocznia Soków Owocowych Vero Dariusz Kuna
Wyróżnienie: natural LOVE drink for
woman and men, firmy Tropextract Polska
Wyróżnienie: Herbata Oriental gift box w saszetkach, firmy Tea Brothers –
dystrybutora marki Basilur
8.
Innowacje
Złoty Medal: Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki, firmy OCTIM
Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Brain Shake, firmy Bionetta (Multifit Artur
Sidoruk)
9.
Napoje alkoholowe
Złoty Medal: Wino białe wytrwane Solaris 2015, firmy Winnica Turnau
Wyróżnienie: Sharish Blue Magic Gin - 500ml - 40%,
firmy Competir Internacional
10. Debiut
polski
Burak
Czerwony kiszony suszony, firmy FPH
Paula Sp. z o.o. Sp.k.
11. Debiut
zagraniczny
Złoty Medal: Hummus
Classic, firmy Company Ekona LLC
Wszystkim laureatom i wyróżnionym gratulujemy. Wręczenie
statuetek i medali targowych odbędzie się 12 kwietnia podczas wieczornej Gali.
Targi to doskonała okazja
do spotkań, rozmów biznesowych i wymiany doświadczeń na trudnym i wymagającym
rynku spożywczym, na którym zwycięża uczciwość wobec konsumenta i jakość – podkreślił Andrzej Gantner, Dyrektor
Generalny PFPŻ. Ale to także okazja do
poznania nowości, poszerzenia oferty, przedstawienia oferty innym, nowym
kontrahentom, skorzystania z doświadczeń np. w relacjach eksportowych czy
poszukiwania nowych rynków. Sektor spożywczy, jak mówi Dyrektor PFPŻ, jest
specyficzny i zmienia się wraz z upodobaniami konsumentów. Podróżujemy, poznajemy
nowe smaki i zapachy, wracamy i poszukujemy wspomnień kulinarnych na półkach
sklepowych w swoim kraju.
I temu służą również targi, poszukiwaniu nowych dostawców, nowych odbiorców,
wyjścia z produktami na inne kraje ale także dostarczenia egzotycznych produktów
polskim odbiorcom. Chcemy by świat był blisko nas, w naszych sklepach.
Dlaczego warto być z nami
od 11 do 13 kwietnia?
Targi WorldFood odbędą się po raz
czwarty w Warszawie. W tym roku będą gościć około 300 wystawców z kraju i
zagranicy. W tej edycji atrakcją targową
będzie pawilon włoski Bellavita, w którym odbędą się warsztaty
kulinarne z udziałem m.in. Andrea Camastra – szefa kuchni i współwłaściciela
warszawskiej restauracji Senses odznaczonej prestiżową gwiazdką Michelin,
Umberto Vezzoli z T. Bistrot by Mezoli z Milanu oraz Tomasza Koleckiego ze Stowarzyszenia
Sommelierów Polskich.
„Ponad sześćdziesięciu najlepszych włoskich producentów żywności i napojów zaprezentuje
autentyczne wyroby, wyróżniające się spośród tysiąca innych jakością, marką i
historią.
W pawilonie spotkają się przedstawiciele wielkich marek i firmy specjalizujące
się w produkcji rzemieślniczej – będzie to wyjątkowa okazja, by w jednym miejscu
zapoznać się z tak bogatą ofertą trufli, dojrzewającej szynki parmeńskiej,
licznych włoskich mięs i wędlin peklowanych, octu balsamicznego z Modeny, oliwy
z oliwek pierwszego tłoczenia, świeżych serów i innego nabiału, makaronów oraz
regionalnych win i alkoholi wysokoprocentowych.”- zachęcała dzisiaj, Agnieszka Szpaderska, Manager Targów.
Po ubiegłorocznej edycji aż 48%
zwiedzających targi poszukiwało oferty ekologicznej. Dlatego w tym roku strefa EcoFood to branża ekologiczna w pigułce. Udział
w niej umożliwia zapoznanie się z ofertą tego sektora, wymianę doświadczeń,
pozyskanie nowych partnerów
biznesowych, udział w ciekawych panelach i dyskusjach. Branża żywności
ekologicznej mimo, że wciąż niewielka, ma stale rosnący poziom. Popyt na
ekologiczną żywność rośnie w tempie około 20% rocznie. Wychodząc
naprzeciw tym trendom postanowiliśmy szczególną uwagę poświęcić strefę EcoFood
podczas tegorocznej edycji. Udogodnieniem dla odwiedzających, poszukujących
produktów certyfikowanych, będą specjalne oznaczenia firm posiadających
certyfikaty ekologiczne. Liczymy, że
dzięki temu spełnimy oczekiwania naszych krajowych i zagranicznych zwiedzających.
Zależy nam na tym, aby WorldFood Warsaw była międzynarodową platformą
nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń branży spożywczej” –
informowała Agnieszka Szpaderska.
Ze względu na wyjątkowy, przedświąteczny
czas, podczas targów odbywać się będzie
wydarzenie: WIELKANOC - MIĘSNE ŚWIĘTA -
POLSKA TRADYCJA, w ramach cyklu imprez promujących polskie mięso wieprzowe
i wołowe oraz ich przetwory w okresie Świąt Wielkiej Nocy na terenie całego
kraju. Podczas targów WorldFood Warsaw 2017 odbędzie się prezentacja Stołu Wielkanocnego wraz z degustacjami
dla publiczności.
W ramach targów Organizatorzy
zorganizowali także liczne debaty, spotkania B2B, pokazy kulinarne, spotkania z
przedstawicielami sieci oraz liczne atrakcje i konkursy dla zwiedzających.
Nie będziecie zawiedzeni odwiedzając
Targi, bo oferta będzie ciekawa i urozmaicona.
Te i inne atrakcje czekają na Was podczas wyjątkowego spotkania branży w
Warszawie!
Musicie
być razem z nami w dniach 11-13 kwietnia!
Więcej
informacji: www.worldfood.pl