O EFEKTYWNOŚCI ENERGETYCZNEJ NA FOOD AUTOMATIONEfektywność energetyczna była jednym z wiodących tematów poruszanych podczas dwudniowej konferencji branży spożywczej FOOD AUTOMATION, która odbyła się w dniach 23-24.03.2017 r. w Łodzi.Druga edycja konferencji
zgromadziła ponad 70 przedstawicieli zakładów produkcyjnych z branży spożywczej
oraz dostawców technologii. Gospodarzem spotkania był Łukasz Otta, Business
Development Manager w firmie Siemens, będącej Partnerem Technologicznym wydarzenia.
Konferencję otworzył Tomasz
Haiduk, Dyrektor Branż Digital Factory oraz Process Industries and Drives w
firmie Siemens. W swoim wystąpieniu zwrócił uwagę na fakt, że branża spożywcza
jest jedną z kluczowych w Polskiej gospodarce, podkreślając przy tym duży
stopień zautomatyzowania produkcji tego sektora.
Część merytoryczna konferencji
rozpoczęła się debatą, poświęconą tematyce efektywności energetycznej w polskim
przemyśle spożywczym. Dyskusję moderował Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny
Polskiej Federacji Producentów Żywności, a udział w niej wzięli: Tomasz Haiduk
z firmy Siemens, Piotr Danielski z firmy DB Energy, Krzysztof Musialak z firmy
TAURON Sprzedaż oraz Tomasz Prusinowski
z firmy ATER Logic. Podczas debaty omówiono aktualny stan efektywności
energetycznej w polskim przemyśle oraz konsekwencje zmian regulacji
prawnych, dotyczących tego aspektu działania zakładów produkcyjnych.
–
Podczas drugiej edycji konferencji
poruszono szereg tematów poświęconych automatyzacji produkcji w branży
spożywczej. Zwrócono szczególną uwagę na zagadnienie efektywności energetycznej
– mówi Łukasz Otta, pomysłodawca konferencji Food Automation. – Jest to temat niezwykle aktualny, gdyż do
października 2017 roku przedsiębiorcy zobligowani są do wdrożenia postanowień
ustawy poświęconej właśnie temu zagadnieniu. Poszerzając swoją wiedzę w zakresie efektywności energetycznej, uczestnicy będą mogli realizować
postanowienia ustawy, maksymalizując zyski przedsiębiorstwa z wprowadzanych
zmian – dodaje Otta.
Merytorycznie, konferencja
podzielona została na cztery bloki tematyczne, w których czternastu prelegentów
wygłosiło referaty poświęcone tematyce efektywności energetycznej, audytów
automatyzacji przedsiębiorstw, bezpieczeństwu żywności oraz bezpieczeństwu
produkcji. Poszczególne bloki tematyczne oddzielone zostały krótkimi przerwami
powalającymi na dyskusję oraz wymianę spostrzeżeń pomiędzy uczestnikami.
Duże zainteresowanie uczestników
wzbudził referat Piotra Danielskiego z firmy DB Energy, poświęcony zmianom w
ustawie o efektywności energetycznej. Przedstawiono w nim obowiązki nakładane przez ustawę na duże
przedsiębiorstwa oraz ukazano inwestycyjne
i technologiczne szanse, jakie połączyć można z wymogami stawianymi przez wchodzące
w życie regulacje.
Docenione przez uczestników
zostało również wspólne wystąpienie Tomasza Jelenia z firmy NUTRICIA Zakłady
Produkcyjne oraz Tomasza Cwołka z firmy ASKOM, poruszające zagadnienie
bezpieczeństwa żywności w procesie produkcyjnym. Na przykładzie wdrożenia w
firmie NUTRICIA, zaprezentowano metody zarządzania materiałami, recepturami
oraz zleceniami produkcyjnymi i poruszono tematykę kontroli jakości
procesu produkcyjnego oraz gotowych produktów.
Dostrzeżone i przyjęte pozytywnie
przez uczestników spotkania zostało również wystąpienie Małgorzaty Stachowiak z
firmy J.S.Hamilton dotyczące mikrobiologii przemysłowej. Prezentacja poruszyła
temat zagrożeń bezpieczeństwa żywności występujących na każdym etapie łańcucha
produkcyjnego i możliwe procedury kontrolne zabezpieczające żywność podczas
całego procesu wytwarzania.
Konferencja odbyła się pod
patronatem honorowym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Uniwersytetu
Warmińsko-Mazurskiego. Partnerem Strategicznym wydarzenia była Polska Federacja
Producentów Żywności – Związek Pracodawców. Partnerem Głównym wydarzenia była
firma ATER Logic, Partnerem Branżowym firma ASKOM. Partnerami konferencji były
firmy Automatech, DB Energy, Hamilton, KUKA, Schulz Infoprod, Stesar oraz
TAURON Sprzedaż.
Dalsze informacje:
Maciej Fudała
Omega Communication
mfudala@communication.pl
tel. 22 854 16 27
Galeria: | Debata o efektywności energetycznej |
| | Gospodarz konferencji - Łukasz Otta Siemens |
| | Piotr Danielski z firmy DB Energy podczas prelecji |
| | Spotkania branżowe |
| |
pełna lista aktualności
|