Unijny certyfikat dla "kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej"Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla „kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej”.
Publikacja wniosku o rejestrację nazwy "kiełbasa biała
parzona wielkopolska” ukazała się kilka dni temu w Dzienniku Urzędowym UE. Od
tej daty przez trzy miesiące inne państwa mogą składać ewentualne zawiadomienia
o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym okresie do KE nie wpłynie żadne
zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat.
Receptura wytwarzania kiełbasy jest przekazywana z ojca na
syna. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej
jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni
składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów
Polski. Kiełbasa biała wielkopolska, po przekrojeniu, nie wypuszcza prawie
wody.
Starania o zarejestrowanie „białej kiełbasy parzonej
wielkopolskiej” trwają od 2015 r.
„Taki
certyfikat jest prestiżem dla regionu, który przekłada się jednocześnie na
konkretne zyski. Oznaczenia unijne są już rozpoznawalne dla szerokiego grona
konsumentów. Promując kiełbasę najwyższej jakości, posiadającą już gwarancyjny
znak rozpoznawalny w krajach Unii Europejskiej, wyróżniającą się spośród innych
podobnych wyrobów, wpływamy na konsumentów, którzy będą gotowi więcej zapłacić
za potwierdzoną certyfikatem jakość. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale
smakiem przewyższa tę tanią wielokrotnie” - powiedział PAP wicemarszałek
województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Z
Wielkopolski unijny certyfikat mają cztery produkty. Są to: rogal
świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i olej rydzowy.
Kolejnym będzie „kiełbasa biała parzona wielkopolska, która może stać się
symbolem wielkanocnego śniadania" - zaznaczył wicemarszałek.
Źródło: biznes.onet.pl, PAP
pełna lista aktualności
|