Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Składniki żywności - aktualne wymagania prawne”Kwestie związane z aktualnymi wymaganiami prawnymi z zakresu składników żywności, w tym dodatków do żywności, były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 2 marca 2017 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.W
konferencji wzięło udział ponad 80 przedstawicieli firm żywnościowych z całej
Polski.
Konferencję
otworzył Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny
kwartalnika „Food-Lex”, natomiast Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji
PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” prowadziła część
merytoryczną.
Pierwszą prezentację pt. „Składniki żywności - Struktura
ustawodawstwa UE i krajowego” wygłosił dr hab. Paweł Wojciechowski z Pracowni
Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji UW. W swoim wystąpieniu
prelegent przedstawił informacje ogólne o systemie źródeł prawa, jak również o strukturze
prawa żywnościowego. Ponadto, wyjaśnione zostały pojęcia żywności i składnika
żywności oraz kwestia szczególnych substancji jako składników żywności i komponentów
żywności innych niż składnik żywności. Dzięki wystąpieniu pana dr Wojciechowskiego
uczestnicy konferencji zapoznali się również z wymogami w zakresie informowania
o składnikach żywności
Kolejną prezentację pt. „Aktualne prace legislacyjne na
poziomie UE w obszarze dodatków do żywności” omówiła pani Joanna Gajda-Wyrębek
z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego –
Państwowego Zakładu Higieny. Prelegentka przedstawiła wnioski o zmianę
obowiązujących przepisów m.in. w odniesieniu do stosowania azotynów (E 249 – E
250) w golonce peklowanej czy dopuszczenia związków fosforu do kebabu. W
trakcie prezentacji zostały także wskazane interpretacje obowiązujących
przepisów dotyczących barwników w dekoracjach z czekolady, a także zostały
wyjaśnione różnice między definicją barwnika i składnika żywności o
właściwościach barwiących oraz między substancją dodatkową i substancją
pomocnicza w przetwórstwie.
Następnie pani Monika Czarnecka-Partyka reprezentująca J.S.
Hamilton Poland S.A przedstawiła prezentację pt. „Tradycyjne i nowatorskie
podejście do analiz laboratoryjnych produktów spożywczych obecnych na rynku”. W trakcie
wystąpienia zostały omówione różne aspekty jakości, w tym jej wymiar
technologiczny i rynkowy. Ponadto, uczestnicy seminarium otrzymali szczegółowe
informacje w zakresie badania składu kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białka,
błonnika i witamin w kontekście żywności suplementowanej.
Ostatnią prezentację pt. „Błonnik pokarmowy jako składnik
żywności w świetle aktualnych przepisów i interpretacji” omówiła pani Beata Przygoda z Instytutu
Żywności i Żywienia. W swoim wystąpieniu prelegentka przedstawiła definicję
błonnika, jego funkcje fizjologiczne, jak również kwestię uwzględniania tego
składnika w informacji o wartości odżywczej. Uczestnicy spotkania zapoznali się
także z zagadnieniem oświadczeń żywieniowych oraz oświadczeń zdrowotnych
dotyczących błonnika. Ponadto, zaprezentowana została problematyka zakresu
tolerancji, zaokrąglenia i znikomej ilość.
Zamknięcie konferencji nastąpiło po dyskusji i serii dodatkowych
pytań do prezentacji.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
- Henkel
- IFM
Electronic
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
- DENTONS
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
- System Gwarantowanej Jakości
Żywności „QAFP”
- Unia Producentów i Pracodawców
Przemysłu Mięsnego
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
Galeria zdjęć: | Andrzej Gantner, dyrektor generalny PFPŻ ZP i redaktor naczelny kwartalnika „Food-Lex” |
| | Dr hab. Paweł Wojciechowski z Pracowni Prawa Żywnościowego Wydziału Prawa i Administracji UW |
| | Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH |
| | Monika Czarnecka-Partyka - J.S. Hamilton Poland S.A |
| | Beata Przygoda - Instytut Żywności i Żywienia |
|
| Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” |
| | Monika Jonczak - dyrektor marketingu PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP |
|
| Uczestnicy konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP |
| | | | |
pełna lista aktualności
|