Sektor EcoFood hitem targowym!Szacuje się, że rynek żywności ekologicznej w Polsce w 2015 r. osiągnął wartość ok. 800 mln zł. a w 2017 r. ma szansę przekroczyć 1 mld zł. Powierzchnia ekologiczna użytków rolnych w Polsce wynosi około 580 tys. ha. Liczba zarejestrowanych gospodarstw ekologicznych w 2016 r. wyniosła 24 276. Największa ilość podmiotów występuje w województwie małopolskim tj. 1 657. Podział procentowy powierzchni użytków rolnych według kategorii upraw wygląda następująco: łąki i pastwiska 35,3%, ziemniaki 0,4%, rośliny strączkowe na suche nasiona 0,9%, zboża 18,6%, uprawy sadownicze i jagodowe 8,9%, warzywa 1,4%, rośliny na paszę 33,7%, rośliny przemysłowe 0,5% i pozostałe uprawy 0,3%.Sektor żywności ekologicznej
jest to jeden z najdynamiczniej rozwijających się sektorów
branży spożywczej, a Polacy
wciąż mają niezaspokojony
apetyt na żywność ekologiczną. Produkty tego
typu są obecne w diecie
polskich konsumentów, poprawia się ich dostępność w delikatesach,
sieciach handlowych, powstają sieci sklepów
oferujących wyłącznie żywność organiczną. Rośnie świadomość konsumentów
na temat tego, czym jest żywność ekologiczna, jakie
certyfikaty świadczą o ekologicznym
sposobie wytworzenia produktu. Jednak polscy konsumenci wciąż wydają niewiele na żywność ekologiczną – ok. 4 euro na osobę, w porównaniu
do 90-195 euro
w krajach Europy Zachodniej. Branża żywności ekologicznej, mimo że wciąż
niewielka, ma stale rosnący poziom. Popyt na ekologiczną żywność rośnie w
tempie około 20% rocznie. Wychodząc naprzeciw tym trendom organizatorzy targów
WorldFood Warsaw postanowili szczególną uwagę poświęcić strefie EcoFood.
Podczas ubiegłorocznej edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw aż 48% zwiedzających targi
poszukiwało oferty
ekologicznej. Strefa EcoFood wyodrębniona na targach to branża ekologiczna w
pigułce. Udział w niej umożliwia zapoznanie się z ofertą tego sektora,
wymianę doświadczeń, pozyskanie nowych
partnerów biznesowych, udział w ciekawych
panelach i dyskusjach. W ubiegłym roku aż 64 firmy zdecydowały się zaprezentować swoje produkty w
tym sektorze.
„Liczymy,
że
dzięki
wychodzeniu naprzeciw trendom w branży spełnimy oczekiwania naszych krajowych i
zagranicznych Wystawców oraz Zwiedzających. Zależy nam na tym, aby WorldFood Warsaw była międzynarodową platformą nawiązywania kontaktów i wymiany doświadczeń branży spożywczej” – informuje Agnieszka Szpaderska, manager targów WorldFood Warsaw.
Udogodnieniem dla firm z sektora ekologicznego będzie możliwość wystawienia się w ramach wspólnej powierzchni wystawienniczej. Jest to korzystne zarówno finansowo, jak również pozwala na wspólną identyfikację producentów.
Już dziś zapraszamy
do udziału
w targach i panelach tematycznych wszystkich zainteresowanych branżą ekologiczną.
www.worldfood.pl
Kontakt dla Wystawców:
Agnieszka
Szpaderska
agnieszka@worldfood.pl,
tel. + 48 22 395 66 93
Kontakt dla mediów:
Beata
Bątorek
marketing@worldfood.pl,
tel. 698 054 192
pełna lista aktualności
|