Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie unijne w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów
W dniu 30 maja br. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji nr 450/2009 w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz.UrzUE L 135).

Rozporządzenie ustanawia szczegółowe wymagania dla obrotu aktywnymi i inteligentnymi materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, wprowadzanymi na wspólny rynek Unii Europejskiej. Przepis ten określa m.in.:

- deklarację zgodności dla aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (stosowanie deklaracji od 19 grudnia 2009, a do tego dnia mają zastosowanie przepisy krajów członkowskich)

- wspólnotowy wykaz substancji, które mogą być użyte w aktywnych i inteligentnych składnikach materiałów i wyrobów

- dodatkowe oznakowanie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów jeżeli wyglądają na jadalne (stosowanie oznakowania zacznie obowiązywać od 19 grudnia 2009 z możliwością wyczerpania dotychczasowych zapasów)

Zgodnie z powyższym Rozporządzeniem Komisji nr 450/2009, substancje czynne uwalniane przez aktywne i inteligantne opakowania lub wyroby są uznawane do celów znakowania za składniki wg przepisów o znakowaniu produktów spożywczych  - art. 6 ust. 4a) Dyrektywy 2000/13/WE (Składnik oznacza każdą substancję, w tym dodatki i enzymy, użytą przy wytworzeniu lub przygotowywaniu środka spożywczego i nadal obecną w produkcie gotowym, nawet w zmienionej formie) i w związku z tym stosuje się do nich zasady znakowania jak dla składników produktów spożywczych.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij