Relacja z konferencji szkoleniowej PFPŻ ZP pt.: „Kontrola żywności w łańcuchu spożywczym”Kwestie związane z kontrolą żywności w łańcuchu spożywczym były głównym tematem konferencji, zorganizowanej w dniu 17 listopada 2016 r. przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” w Warszawie.W konferencji wzięło udział prawie
50 przedstawicieli firm żywnościowych z całej Polski. Konferencję otworzyła i
prowadziła Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji
PFPŻ ZP i zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”.
Część merytoryczną konferencji rozpoczęła pani Anna
Kamińska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. W prezentacji pt. „Zadania i
sposób działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w nadzorowaniu zagrożeń
związanych z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi – stan obecny i
planowane zmiany w świetle prawa wspólnotowego” prelegentka omówiła przepisy z
zakresu jakości wody przeznaczonej do picia. Dzięki wystąpieniu pani Kamińskiej
uczestnicy konferencji zapoznali się również z zasadami przeprowadzania badań i
potwierdzania jakości wód.
Kolejną prezentację pt. „Wzrost bezpieczeństwa i jakości
produkcji żywności poprzez monitoring w podczerwieni w czasie rzeczywistym” omówił
pan Piotr Latowski z BŰCHI Labortechnik AG. Prelegent przedstawił kwestie
pomiaru on-line w kontekście jego bezpieczeństwa i jakości. W trakcie
prezentacji zostały także wskazane zalety analizatora procesowego w
podczerwieni, jak również nowe możliwości, jakie stwarza monitoring w podczerwieni
w czasie rzeczywistym.
Następnie pani Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons
przedstawiła prezentację pt. „Dokumenty zakładowe w świetle prowadzonych
kontroli przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych”. W
trakcie wystąpienia została omówiona deklaracja producenta dotycząca środka
spożywczego w kontekście przepisów prawnych. Pani Mecenas wyjaśniła także
kwestię charakteru dokumentów zakładowych w świetle orzecznictwa sądów. Ponadto,
uczestnicy seminarium otrzymali praktyczne rekomendacje w przedmiotowym temacie.
Prezentacja pt. „Bezpieczeństwo żywności w czasach
globalizacji – nowe zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne” została podzielona
na dwie części. Kontekst mikrobiologiczny omówiła pani Małgorzata Stachowiak,
dyrektor ds. badań mikrobiologicznych w J.S. Hamilton Poland S.A., natomiast
zagrożenia chemiczne przedstawiła Hanna Wachowska, dyrektor ds. wdrożeń i
rozwoju w J.S. Hamilton Poland S.A. Obydwie prelegentki zaprezentowały,
jak globalizacja i import żywności wpływają na kwestię bezpieczeństwa
zdrowotnego konsumentów.
Marzena Pawlicka, ekspert Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego Państwowego Zakładu Higieny, omówiła zagadnienie „Zadrukowane
opakowania i materiały do kontaktu z żywnością – zapewnienie bezpieczeństwa w
świetle przepisów i dobrych praktyk”. Uczestnicy seminarium zapoznali się z
aktualnym stanem prawnym w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością, ze
szczególnym uwzględnieniem problematyki migracji substancji szkodliwych
pochodzących z farb drukarskich i lakierów do żywności. Ponadto, pani Pawlicka
omówiła, jakie dyskusje toczą się na poziomie Komisji Europejskiej, a także
jakie inicjatywy podejmowane są przez różne państwa członkowskie.
Ostatnim wystąpieniem, które zamknęło konferencję była
prezentacja „Zwalczanie nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw –
aktualny stan prawny i perspektywy” pana Marcina Tomasika reprezentującego
kancelarię prawną Tomasik Jaworski sp.p. W trakcie swojego wystąpienia pan
Mecenas odniósł się do Sprawozdania Komisji Europejskiej i rezolucji Parlamentu
Europejskiego w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w ramach łańcucha
dostaw produktów spożywczych oraz omówił wnioski z tych dokumentów dla
praktyki. Ponadto, prelegent przedstawił status prac legislacyjnych oraz zakres
planowanych zmian w zakresie przeciwdziałania nieuczciwemu wykorzystywaniu
przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi w Polsce.
Partnerzy Strategiczni PFPŻ ZP:
- BÜCHI
Labortechnik
- Bureau
Veritas Polska Sp. z o.o.
- Henkel
- J.S.
Hamilton Poland S.A.
- Kancelaria
DENTONS
Patroni konferencji PFPŻ ZP:
- Stowarzyszenie Krajowa Unia
Producentów Soków
- Stowarzyszenie Rzeźników i
Wędliniarzy RP
- System Gwarantowanej Jakości
Żywności „QAFP”
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu
Mięsnego
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Związek Polskie Mięso
Patroni medialni PFPŻ ZP:
- „Food-Lex”
- Gospodarka Mięsna
- Mistrz Branży
- Nowy Przegląd Mleczarski
- Polskie Mięso
- Portal www.pfpz.pl
- Przegląd Mleczarski
- Przegląd Piekarski i Cukierniczy
- Przemysł Spożywczy
- Wiadomości Handlowe
Galeria zdjęć: | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Anna Kamińska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego |
| | Piotr Latowski z BŰCHI Labortechnik AG |
| | Marlena Żarnecka z kancelarii Dentons |
|
| Hanna Wachowska z J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Małgorzata Stachowiak, J.S. Hamilton Poland S.A. |
| | Marzena Pawlicka, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH |
| | Marcin Tomasik, kancelaria prawna Tomasik Jaworski sp.p. |
| | Dorota Kozłowska, PFPŻ ZP |
|
| Monika Jonczak, PFPŻ ZP |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
| | Uczestnicy konferencji |
|
pełna lista aktualności
|