Zmiany w zakresie funkcjonowania i składzie prezydium Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze RolnictwaW związku z rozwiązaniem Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i ponownym jej powołaniem, doszło do szeregu zmian w zakresie funkcjonowania i władzach tego organu doradczego.Zmiany dotyczące zasad funkcjonowania RGŻ dotyczą w głównej mierze faktu, że Rada jest organem doradczym ministra rolnictwa i wszelkie stanowiska RGŻ przeznaczone są wyłącznie dla ministra (co nie było jasno sprecyzowane do tej pory i tworzyło wrażenie istnienia dominującej nad związkami i stowarzyszeniami, organizacji), co było jednym z postulatów PFPŻ.
Dodatkowo doszło do zmian we władzach RGŻ:
- sekretarzem i dyrektorem biura RGŻ został p. Pozorek, który zastąpił p. Kuczyńskiego;
- wiceprezesami RGŻ zostali p. Wesołowski (Stowarzyszenie Techników i Inżynierów Przemysłu Spożywczego), p. Pokrywka (KIG Przemysł Spożywczy) – z którymi PFPŻ współpracuje w ramach Polskiej Rady Przemysłu Żywnościowego;
- przewodniczącymi komitetów zostali:
- ds. ekonomicznych – A. Gantner (PFPŻ)
- ds. promocji - J. Wierzbicki (Polskie Stowarzyszenie Hodowców Bydła)
- ds. bezpieczeństwa żywności – Sz. Kamiński (Związek Producentów Margaryny)
- ds. mięsa – W. Choiński (Związek Polskie Mięso, członek PFPŻ ZP)
- ds. owoców i warzyw – E. Makosz (Związek Sadów Karłowatych)
- ds. produktów roślinnych – S. Tański (Izba Zbożowo Paszowa)
Przewodniczącym RGŻ pozostał dotychczas piastujący tę funkcje Stanisław Zięba.
Wyżej wymienione osoby tworzą prezydium Rady, odpowiedzialne za prace merytoryczną i kontakty z ministrem rolnictwa.
pełna lista aktualności
|