Rośnie eksport polskiej żywności do AmerykiRośnie eksport polskiej żywności do USA . Z wyliczeń USDA Economic Research Service wynika, że średni wzrost eksportu żywności (bez alkoholu) z Polski w latach 2000-2014 wyniósł 10,2 proc. W trakcie tego okresu Polska czterokrotnie zanotowała minimalny spadek w eksporcie do USA: w 2005 r. - o 1,9 proc., w 2006 r. - o 2,1 proc., w 2009 r. - o 0,3 proc. oraz w 2011 r. - o 0,6 proc.Według United States
International Trade Commission skumulowany polski eksport towarów
rolno-spożywczych do USA w 2015 r. wyniósł 476 mln USD. To o 86
mln USD więcej niż w 2013 r. (390 mln USD) i o 38 mln USD więcej niż
w 2014 r. (438 mln USD).
Wśród
najważniejszych pozycji eksportowych w kategorii towarów rolno-spożywczych
w 2015 r. były :
- Alkohol etylowy
- 77,3 mln USD
- Mięso ze świń,
świeże, schłodzone lub zamrożone (wieprzowina) - 73,5 mln USD
- Soki owocowe
i soki warzywne - 49,8 mln USD
- Pozostałe
mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - 39,0 mln USD
- Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao - 30 mln USD
- Ryby
przetworzone lub zakonserwowane - 23,0 mln USD
- Gluten pszenny
- 13 mln USD
- Melasy powstałe
z ekstrakcji lub rafinacji cukru - 11,1 mln USD
- Piwo
otrzymywane ze słodu - 9,4 mln USD
- Skóry
i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem - 8,8 mln USD
- Warzywa,
zamrożone - 8,5 mln USD
- Filety rybne
i pozostałe mięso rybie - 6,8 mln USD
- Wody, włącznie
z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi - 6,3 mln USD
- Ryby suszone,
solone lub w solance; ryby wędzone - 5,8 mln USD
- Ser
i twaróg - 5,7 mln USD
- Dżemy,
galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe -
5,4 mln USD.
Największymi
dostawcami żywności na rynek były: Kanada - 22 mld USD, Meksyk - 19 mld
USD, Chiny 5,7 mld USD, Indie 4,1 mld USD oraz Francja 4,0 mld USD. Polska
z wynikiem 390 mln USD (nie wliczając alkoholu) uplasowała się na 39.
pozycji na liście największych eksporterów żywności na rynek USA.
PFPZ/Usa.trade.gov.pl/ksem/
pełna lista aktualności
|