Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Unijne rozporządzenie w sprawie nowej żywności – ulotka informacyjna
Rozporządzenie w sprawie nowej żywności (nr 2283/2015) zostało przyjęte przez Parlament Europejski i Radę w dniu 25 listopada 2015 roku i zacznie w pełni obowiązywać od 1 stycznia 2018 roku.

W związku z powyższym Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG SANTE) Komisji Europejskiej, zleciła przygotowanie ulotki informacyjnej, która zawiera podsumowanie dotychczasowych prac w powyższym zakresie oraz opis zmian w procedurze udzielania zezwoleń na nową żywność, a także wpływu nowych przepisów na branżę rolno-spożywczą w Europie.


Ulotka w języku polskim jest dostępna pod linkiem zamieszczonym poniżej:   

Ulotka informacyjna – nowa żywność


Warto zaznaczyć, że nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane w Unii Europejskiej na znaczną skalę przed 15 maja 1997 roku tj. przed wejściem w życie pierwszych unijnych przepisów dotyczących tej tematyki (rozporządzenie nr 258/97). Zalicza się do niej np. nowe źródła składników odżywczych takie jak olej z mikroalg bogaty w kwas dokozaheksaenowy czy ekstrakty z roślin-białka roślinne. Nowa żywność to również żywność nowo opracowana, innowacyjna, wyprodukowana za pomocą nowych technologii czy procesów produkcyjnych, a także żywność tradycyjnie spożywana poza UE np. popularne ostatnio w Polsce nasiona chia.

 

Źródło: IJHARS

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij